Sestavine za 4 ljudi
- Srednje velika hokaido buča (lahko tudi maslena),
- 800 g črne leče ali puyske leče,
- 200 g feta sira,
- 2 klementini,
- sol in poper po okusu.
Postopek
1. Narežite bučo na kocke in jo položite v pečico. Pecite jo, dokler se ne zmehča (20 minut).
2. Če ste izbrali črno lečo, ki deluje izredno dekorativno, jo čez noč namočite. Če ste izbrali odlično rjavo Puysko lečo, ki ima oreškasto aromo, je ni potrebno namakati, le operite jo. Lečo skuhajte.
3. Pripravite ponev, jo segrejte, vanjo dajte lečo in jo zmešajte s koščki buče.
4. Dodajte sok ene ali dveh mandarin, posolite, dodajte črni poper in temeljito premešajte.
5. Dajte na krožnik in posujte z nadrobljenim feta sirom.
Ta topla in okusna jed je nadvse hitra za pripravo, enostavna in bogata s hranili. Vsebuje obilico beta karotena (buča), ki skrbi za lepšo kožo, bogata je z beljakovinami iz leče ter folno kislino, železom in cinkom. Po solati gotovo ne boste lačni, je pa tudi lahko prebavljiva in odlična za večerjo.
Tanja Bordon, univ. dipl. inž. zootehnike, spec. klin. dietetike, višješolska predavateljica na programih gostinstvo in turizem, velnes in kozmetika.