Poleti je koža izpostavljena močnim sončnim žarkom in tudi vetru, slani vodi ter vročini. Vsi ti dejavniki izsušijo vrhnjo plast kože, zato vrhnjica postane debelejša. Posledica je pospešeno luščenje kože, kar povzroči zamašitev izvodil žlez lojnic z odmrlimi kožnimi celicami. Loj, ki koži daje zaščitni premaz, se ne izloča pravilno na površje kože, hkrati koža tudi prekomerno izgublja vodo. Cel proces lahko povzroči nastanek mozoljev, medtem ko postane suha koža še bolj suha, neelastična in občutljiva.

cleaning

Vsekakor je ustrezna nega kože tako poleti kot v jeseni zelo pomembna, zato jo je treba ustrezno navlažiti in nahraniti. Prvi korak pravilne oskrbe kože je nežen piling celotnega telesa kot tudi obraza. Uporabite lahko izdelke, ki vsebujejo kisline AHA (npr. mlečna kislina) ali BHA (npr. salicilna kislina), retinol (vitamin A) ali retinoide (derivat vitamina A). Piling si lahko pripravite tudi doma, in sicer obstaja veliko načinov priprave.

Nežen piling s sodo bikarbono: uporabite lahko čistilno mleko, ki ga uporabljate tudi sicer. V 4 žlice čistilnega mleka dodajte 2 žlici sode bikarbone. Dobro premešajte in s to mešanico s krožnimi gibi nežno masirajte kožo po telesu in obrazu. Nato kožo sperite in nanesite vlažilno kremo.

Nežen piling z AHA kislinami:

Zmešajte 3 žličke zmletega ovsa in ¼ žličke jabolčnega kisa. Dobro premešajte, da dobite gladko zmes, nato dodajte ¼ žlice limoninega soka in ½ žlice sladkorja. Nanesite na kožo in pustite delovati 10 minut. S krožnimi gibi masirajte kožo po celotnem telesu, saj s tem povečate tudi krvni obtok. Sperite kožo s toplo vodo in nanesite vlažilno kremo ali losjon za telo.

hidratacija koze

Čiščenju kože sledi vlaženje, pri čemer so najpomembnejši hidratantne kreme ali vlažilni geli, ki jih nanesite vsaj dvakrat dnevno. Poleg nege kože sta pomembna tudi pravilna prehrana in vnos zadostne količine vode v telo. Nekatera živila vsebujejo snovi, ki blagodejno delujejo na kožo, kot so npr. vitamin A in C, vitamini B-kompleksa ter vitamin E, betakaroten, selen, cink in baker. To so predvsem živila, ki jih je v jeseni v izobilju: sadje (hruške, slive, ribez, grozdje …) in zelenjava (korenje, bučke, brokoli, por …).

dr. Tina Oblak

Herbana, d.o.o.