Starši se zagotovo sprašujete, kdaj napoči čas, ko naj bi začeli otroka učiti zavezovanja čevljev? Kdaj mu kupiti prve čevlje z vezalkami? Kdaj je otrok dovolj zrel za učenje?

zavezovanje

Učenje je mnogo lažje, če otrok že loči levo in desno stran, saj to omogoča, da bo lažje sledil vaši razlagi. Poleg tega mora biti finomotorično dovolj spreten.  Vse to naj bi usvojil pri starosti okrog petih let.

Popolnoma vseeno je, kateri način zavezovanja izberete, pomembno je, da se otrok ves čas uči samo enega načina. Učenje dveh različnih načinov ga bo zmedlo in čas učenja se bo podaljšal. Pri učenju zavezovanja čevljev si vzemite čas, otrok pa naj bo spočit, saj bo le tako lahko pripravljen na sodelovanje in spoznavanje novega. Izogibajte se učenju takrat, ko se vam mudi, in ob večerih, ko je otrok utrujen in zaspan. Ko mu kažete, kako se zaveže vezalke, bodite na njegovi strani oziroma stopite za njega.

cevlji

Učenje in ponavljanje naj bosta zabavna. Izmislite si pesmico ali zgodbico, čevlje, na katerih se otrok uči, pobarvajte z barvami za blago, preberite pravljico na temo zavezovanja ali čevljev (Obuti maček, Pepelka …), »učijo« naj se vsi člani družine ali pa zamenjajte vloge in naj vam otrok zaveže čevlje. Bodite ustvarjalni in kreativni. Vse nove ideje bodo proces učenja pospešile in ga naredile zabavnejšega.

IMG_8731

Ko se bo otrok naučil zavezovati vezalke, bo postal samostojnejši in vsekakor ponosen nase.