Pogosto je prva asociacija ob omembi Bohinja Triglavski narodni park, le malo ljudi pa se zaveda, koliko raznovrstnih in pestrih vsebin ponuja različnim željam in populacijam.

V poletnih in jesenskih mesecih večinoma mirno dogajanje popestrijo različne prireditve in dogodki, kot so Kresna noč, Triatlon jeklenih, Dnevi pohodništva, Praznik sira in vina ter seveda najznačilnejša prireditev – Kravji bal, ki je najstarejša prireditev v Bohinju. Ime dogodka izhaja iz praznovanja v poklon planšarjem, ki so jeseni prignali trope krav z bohinjskih planin nazaj v dolino. Pozneje so se dogodku pridružili še gostinci in tako proslavili zaključek sezone, po drugi svetovni vojni pa je postal organizirana atrakcija bohinjskega turizma, ki ponuja bogat program z ansamblom, folkloro, godbo na pihala kot tudi dobro domačo hrano in pijačo.

Triglavski narodni park ponuja ogromno možnosti za izlete v naravi. Okoli Bohinjskega jezera se lahko sprehodite že v slabih treh urah, hkrati je to tudi odlična priložnost za iskanje skritih in odmaknjenih plaž ob jezeru. Odlična možnost za izlet je tudi izvir Bistrice, ki navdušuje s svojimi slapovi.

soteskagrmecica

 

Pestro dogajanje ponujajo tudi družinam z otroki. Zlatorogova pravljična dežela omogoča igrive in hkrati poučne aktivnosti v naravi, prek Aktivnih počitnic na podeželju pa lahko otroci in starši preživljajo prosti čas v naravi, spoznavajo tradicionalna znanja, okrašujejo pastirske palice ter spoznavajo naravne in kulturne znamenitosti Bohinja: Korita Mostnice, Oplenovo hišo, Planšarski muzej …

Bohinj ne pomeni le odkrivanja naravnih lepot ter kulturne in naravne dediščine, ampak tudi možnost za številne pustolovščine. Za adrenalin bodo poskrbele kar tri zipline žičnice, kjer ima vsaka svojo posebnost – Bohinjski FLYer vas opremi s smučmi za smučarske skoke, Zipline Bohinj vas bo popeljal med krošnjami dreves, Zipline Vogel pa obratuje na kar 1353 m nadmorske višine in vam omogoča prekrasen razgled. Pričakujejo vas tudi soteskanje po koritih Grmečice in Jerečice, gorsko kolesarski park Vogel, polet z jadralnim padalom z Vogla, rafting, hydrospeed …

znamka

Bohinjci so nam s področja kulinarike priporočili gostilno Rupa, ki se nahaja v Srednji vasi in ponuja lokalne jedi in slovensko kuhinjo, ter picerijo Ema, ki se nahaja nasproti gostilne Rupa in je poleg dobre hrane poznana tudi po ogromnih porcijah.

 

Romana, referat visoke šole