Vrtavka je ena najstarejših prepoznanih igrač. Še danes v poplavi igralnih pripomočkov jih otroci pogosto izberejo za igro, jih vrtijo, opazujejo, z njimi tekmujejo. Vrtavka je zanimiva in primerna za vse predšolske otroke. Še odrasli smo očarani nad tem, kako se barve na njej med seboj pomešajo, ko jo zavrtimo. Poznamo različne vrste vrtavk in načinov izdelave.

Tukaj si lahko preberete in ogledate, kako izdelamo vrtavko in obenem recikliramo staro zgoščenko (CD).

Poleg zgoščenke potrebujete še:

  • leseno paličico – debelina 14 mm (oz. debelejšo barvico),vrtavkamaterial
  • papir,
  • dve navadni elastiki,
  • škarje,
  • flomastre,
  • tekoče lepilo,
  • lepilni trak.
Risanje/barvanje vrtavke.

Pri prvem koraku pustite otrokom čim več samostojnosti in ustvarjalnosti. Vzamete list papirja, obrišete zgoščenko in izrežete krog, ki ga nato okrasite in pobarvate, kot želite.

vrtavkavrtavkavrtavka

Največkrat so na vrtavkah narisane spirale ali kakšni drugi barvni vzorčki. Zanimive so tudi črno-bele kombinacije. V pomoč so vam lahko različne pobarvanke.

Sestavljanje vrtavke.

Pri tem koraku je potrebna pomoč odraslega. Zgoščenko pritrdite na palčko tako, da uporabite elastiki.

vrtavka

Vsaka elastika jo bo držala z ene strani. Elastike večkrat navijete okrog palčke in na koncu močno potisnete skupaj, da se nič ne premika.

vrtavka

Kdor je za os vrtavke uporabil barvico, bo moral mesto, kjer bo zgoščenka, najprej malo polepiti z lepilnim ali izolirnim trakom, saj je barvica pretanka.

Pobarvan krog nalepite na zgoščenko. Kdor želi menjati vzorce, naj uporabi lepilni trak, in sicer lahko na vsako stran nalepite en vzorec.

vrtavka

vrtavka

vrtavka

Vrtite, opazujte, igrajte se.       

Želim vam veliko lepih ustvarjalnih trenutkov.

 

Martina Zelič, 

diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok v zasebnem vrtcu Sonček Kamnik