Pred nami je poletje in veliko se jih odloči za tek v naravi.

Pomembno je, da izberemo pravilne tekaške copate, še posebej, če imamo probleme z zvračanjem noge navzven oziroma navznoter (pronacija ali supinacija stopala).

Pred tekom si je zelo dobro vzeti čas in narediti dinamično raztezanje, ki poveča območje gibanja, krvi in pretok kisika v mehka tkiva pred naporom. Pomaga pri stimulaciji živčnega sistema in motoričnih sposobnosti ter s tem zmanjša tveganje za poškodbe.

Če ste začetnik, uporabite na začetku hitro hojo, pozneje kombinacijo hitre hoje in teka ter nato preidite na tek.

Tek

Dobro je teči najmanj trikrat tedensko, ostali čas pa porabiti za regeneracijo oziroma za trening moči. Pomembno je tudi, da se zdravo prehranjujete in zaužijete dovolj tekočine. Za začetek je bolje, da si izberete krog ljudi, s katerimi boste tekli in si izmenjali izkušnje. Intenzivnost  in razdalje lahko na teden povečate za 10 %, da preprečite preobremenitev telesa in morebitne poškodbe. Po končanem teku je zelo dobro narediti statično raztezanje in uporabiti masažne valje. Pomembno je, da trening prilagodite vašim letom in telesni pripravljenosti.

Sam ne hodim na tekmovanja. Tečem, da nahranim telo in dušo. Če se vi odločite, da se boste udeležili tekmovanja in s tem opazovali svoj razvoj, je dobro, da poiščete trenerja. Prav tako je dobro, da vam trener razloži pravilno tehniko teka. Za začetek bi priporočal mehke podlage (park, gozdove), izogibal bi se trdim podlagam (asfalt).

Pa veliko pretečenih kilometrov in brez poškodb …

Tomaž Skledar, masažni terapevt, active release terapevt