Začeli so se lepi, sončni in topli dnevi, ki nas vabijo na prosto. Otroci morajo dobiti priložnost, da na prostem odkrivajo čudežne in vznemirljive stvari. Starši vse prevečkrat drvijo skozi neokrnjeno naravo in otroke vlačijo za seboj. Če si boste vzeli čas za postanek in raziskovanje, bodo izleti veliko bolj zabavni za vse. Narava nam ponuja ogromno možnosti za aktivno preživljanje časa z otroki. Gozd je ob primerni zaščiti (klopi) zelo prijetno okolje. V nadaljevanju je naštetih nekaj idej, kako ustvarjalno, kreativno in poučno preživeti čas v gozdu.otrocivgozdu

Ustvarimo svojo sliko iz naravnih materialov,ki jih lahko izkoristimo za ustvarjanje vzorcev (mandal), ki na igriv način spodbujajo otrokov motorični razvoj, koncentracijo, občutek za red, lepoto in kadar je prisotnih več otrok tudi sodelovanje. Otroka ustvarjanje sprosti, umiri.

ucenjematematikevgozduV naravi lahko preko igre izvedemo matematične dejavnosti. Naberite vejice različnih debelin in dolžin. Vejice lahko razvrščate v različne skupine glede na velikost, obliko, barvo … Nabran material lahko urejate po velikosti od najmanjše vejice do največje, starejši otroci pa lahko vadijo seštevanje in odštevanje in tako na zabaven način vadijo matematiko.

čopičizaustvarjanjeČe otroci radi ustvarjajo, lahko kar sami izdelajo svoje čopiče. Za ustvarjanje lahko uporabljajo različne materiale, saj bodo tako spoznavali raznolike strukture (mehkejše – smrekovi vršički, cvetovi rož, listi, trše – kamenčki, storži, veje).

Podajte se v slikanje z naravnimi barvami. Narava je že od nekdaj vir pigmentov za barvila. Otroci se pri eksperimentiranju in packanju zelo zabavajo in ko se mažejo, odkrivajo, da iz različnih rastlinskih materialov dobimo različne barve. Barvo lahko dobimo iz divjega sadja in listov: vijolično lahko iztisnemo iz bezgovih jagod in robidnic, rumeno iz divjih jabolk, temno modro iz trnulj, nežne odtenke zelene pa iz trave.

zbiranjerastlin

Otroci naj na sprehodu naberejo različne rastline, če niste prepričani, ali so posamezni plodovi strupeni, vzemite s seboj priročnik in preverite rastlino. V možnar vstavite material in ga zdrobite s tolkačem. Po potrebi dodajte vodo.

uporabamežnarja

Če želite barvo brez primesi, mešanico precedite. Ko imate pripravljene vse barve, vzemite bele liste ter čopiče in ustvarjanje se lahko začne.

barvezaustvarjanje

Otroci naj si po koncu ustvarjanja temeljito umijejo roke (Danks in Schofield, 2007).

Napisali: Katja Juhart, prof. šp. vzg. in Tanja Holcar, dipl. vzg, Zasebni vrtec Sonček, Kamnik
Literatura:

Danks, F., Schofield, J. (2007). Igrišča narave: igre, ročne spretnosti in dejavnosti, ki bodo otroke zvabile ven. Didakta, 2007.

Slika 1: https://www.pinterest.com/pin/357684395383995684/

Slika 2: https://www.pinterest.com/pin/530087818621824035/

Slika 3: http://www.learning4kids.net/list-of-paint-play-activities/