Na 6. svetovni dan čebel, 20. 5. 2023, smo se v sklopu ERUDIO višješolskega izobraževalnega programa Gostinstvo in turizem 1. in 2. letniki udeležili prve strokovne ekskurzije pri predmetu Turistična geografija in kulturna dediščina. Organizator strokovne ekskurzije ERUDIO izobraževalni center in predavateljica predmeta TGK dr. Lea Kužnik sta za nas pripravila prav poseben dan. 

Obiskali smo Matjaževo domačijo v Pahi nad Otočcem, kjer nas je prijazno sprejela družina Pavlin, ki z vsem srcem predstavlja in nadaljuje družinsko tradicijo vinogradništva. V družbi Matjaža Pavlina smo spoznali stavbarsko dediščino dolenjske regije in prisluhnili zgodbi o Cvičku. Obisk na domačiji smo zaključili z degustacijo vin.

V spremstvu Ane Pavlin, Vinske kraljice 2020, smo si ogledali eno izmed zidanic, ki je danes v uporabi v turistične namene. Nad turistično ponudbo družine Pavlin smo bili navdušeni, pogled iz zidanice na dolenjske hribčke pa nam je še posebno ostal v spominu.

Tekom ekskurzije smo obiskali tudi Muzej na prostem Pleterje v Šentjerneju, kjer smo spoznali bogato stavbarsko dediščino, izdelovali glinene piščali – petelinčke in spekli pletenice. Dan smo zaključili z ogledom gotske cerkve v Pleterjah in z nakupom lokalnih vin v trgovinici samostana Pleterje. Nad ekskurzijo smo bili navdušeni, saj smo interaktivno spoznavali značilnosti Dolenjske regije.

Da bi lažje osvojili in spoznali dediščino Slovenije, smo se 23. 5. 2023 podali na ogled Etnografskega muzeja. Na vodenem ogledu smo bili deležni razlage o slovenskih šegah in običajih, tipičnih slovenskih predmetih in načinu življenja na ozemlju Slovenije skozi čas.

Z namenom spoznavanja osrednjeslovenske regije, smo 25. 5. 2023 imeli voden ogled po Mestnem muzeju v Ljubljani. Spoznali smo bogato zgodovino mesta Ljubljana, vse od časa koliščarjev do sodobnih dni. 

Zadnja strokovna ekskurzija 27. 5. 2023 je bila ponovno organizirana s strani ERUDIO izobraževalnega centra in predavateljice predmeta TGK dr. Lee Kužnik. Spoznali smo Šolski muzej v Ljubljani, kjer nam je bil predstavljen proces šolanja od samih začetkov, v rimskem času z glinenimi tablicami, do današnjega dne. Mnogi smo priznali, da nas je obisk muzeja ponesel nazaj v osnovnošolske klopi, saj smo ponovno osvežili znanje povezano z literarniki in drugimi pomembnimi osebami, ki so zaznamovali šolstvo na slovenskih tleh.

Sledila je delavnica – šolska ura, ki nas je ponesla nazaj v leto 1907, ko je bil na prestolu Avstro-ogrske monarhije cesar Franc Jožef. V tem času je bila del le-te tudi današnja Slovenija. Pred pričetkom šolske ure smo se oblekli v “šolsko uniformo”. Dekleta smo dobila delovne srajčke, fantje pa brezrokavnik. Posedli smo se v “katedre” in roke dali za hrbet, kot je bilo to značilno ta tisti čas. Določili smo reditelja, ki sta bila dolžna javiti odsotnost sošolcev, pisati na tablo in pomagati pri delu učiteljice. Ko je učiteljica, oblečena v oblačila, ki so se nosila v tistem času, stopila v učilnico, je delavnica postala še kako resnična. Učilnica, ki je bila prav tako opremljena v slogu začetka 20. stoletja, je pričarala pristen vtis poteka pouka v tistih časih. Ob samem pouku so se v nas prebudili najrazličnejši občutki, od tesnobe, strahu, veselja, navdušenja. Ob zavedanju, kako se je šolstvo do danes spremenilo, napredovalo in postalo prilagojeno učencem, dijakom in študentom, smo izredno hvaležni za to izkušnjo.

Nadaljevali smo z ogledom novega Grand hotela Plaza v Ljubljani, kjer smo spoznali 5-zvezdično ponudbo hotela. Ogledali smo si sobe v najvišjem nadstropju, kongresno dvorano, fitnes in restavracijo. 

Študenti se zahvaljujejo ERUDIO izobraževalnemu centru, ki je brezplačno omogočil prvo in zadnjo strokovno ekskurzijo, prav tako se zahvaljujejo tudi dr. Lei Kužnik, ki je s svojim znanjem in strastjo do dela, ki ga opravlja, razširila obzorja in vzbudila še močnejše zavedanje do bogate naravne in kulturne dediščine naše prelepe Slovenije. 

Si tudi vi želite študirati na ERUDIO izobraževalnem centru?

Preverite vse dodiplomske študijske programe ERUDIO višje in ERUDIO visoke šole. Študij pa lahko nadgradite tudi na podiplomskih programih visoke šole in pridobite naziv magistrske izobrazbe.

Prispevek je pripravila študentka 1. letnika GTV, Lea Petek