Končno smo dočakali konec šolskega leta in sproščeno se lahko odpravimo na dopust. Da vam na morju ne bo dolgčas, predlagamo nekaj zanimivih knjig:

Orhan Pamuk: Muzej nedolžnosti

Glavni junak Kemal je na pragu svojih tridesetih let zelo srečen človek. Pripada na novo porojenemu sloju turške visoke družbe, ki jo predstavlja bogat, proti zahodnemu svetu orientiran podjetniški meščanski stan, zaročen je s premožno lepotico, emancipirano intelektualko, šolano v Parizu, ki se je svojemu devištvu pripravljena odreči že pred poroko. Temu uspešno načrtovanemu življenju se postavijo na pot ovire, ko se Kemal nekega dne brezumno zaljubi v mlado dekle, daljno sorodnico, ki je ni videl že nekaj let, zdaj pa jo naključno sreča v neki trgovini.

Zgodba je obdelana kronološko in zelo detajlno, je le delček v mozaiku vsega, kar avtor v svojem romanu bralcu ponudi: prikaz navad turških meščanov, družbenih sprememb in političnih pretresov v državi, predvsem pa poudarja problem položaja žensk, ki so tarča in predmet moškega poželenja, istočasno pa družba po principu dvojne morale od njih zahteva videz nedolžnosti in podrejenost. (vir: dobreknjige)

Dubravka Ugrešić: Štefica Cvek v krempljih življenja

Humorna pripoved o mladi strojepiski Štefici, ki neuspešno išče fanta, s katerim bi lahko živela srečno do konca dni. Seveda to ni običajna ljubezenska pripoved, saj jo je napisala Dubravka Ugrešič. Poleg Štefice nastopa v vlogi glavne junakinje tudi avtorica, ki želi napisati ženski roman, pri tem pa aktivno sodelujejo mama, teta Seka, soseda Maja … Ugrešičeva kmalu spozna, da je žensko zgodbo težko napisati, ne da bi se ujela v klišeje, ki prežijo na tovrstno pisanje. Tekst obdeluje kot prava šivilja. Že na začetku romana so razloženi v besedilo vpleteni šiviljski izrazi: izrezati, malce raztegniti ali odvzeti, drobno nabrati ali malce nadržati … Na začetku poglavij pa nam ponuja gospodinjske nasvete v slogu »Nikoli si ne sušite las, ko ležite v banji, polni vode«. Po romanu je bil leta 1984 posnet film U raljama života, ki ga je zrežiral Rajko Grlić. (vir: dobreknjige)

Gabriel García Márquez: Ljubezen v času kolere

Roman je zgodba o vztrajnosti v ljubezni. Florentino Ariza, telegrafist, se zaljubi v prelestno, mlado Fermino in ji prične pošiljati vroča, umetelno napisana ljubezenska pisma. Fermina mu odpisuje z isto vnemo in že se dogovarjata in tudi odločita za skupno življenje. Ko odločitev pride na uho Fermininemu očetu, jo le-ta za kazen odpelje daleč stran. Po letih izgnanstva svojega zaročenca zagleda z drugačnimi očmi in se raje omoži z uglednim zdravnikom. Rodi mu dva otroka, je spoštovana zdravnikova žena. Florentino ima v tem času veliko vročih ljubic, a njegovo srce ostaja pri Fermini. Vsa njegova dejanja so usmerjena v to, da bosta nekoč skupaj. Veliko časa preteče, da se zopet le najdeta v topli, človeški bližini. Dogovorita se za križarjenje z ladjo oz. parnikom “Nova zvestoba”, medtem pa se po kopnem širi kolera. Bosta ušla kužni bolezni, smrti, preživela še kak dan ljubezni? (vir: dobreknjige)

Umberto Eco – Ime rože

Dogajanje je postavljeno v benediktinski samostan, kjer v 14. stoletju, skrita pred posvetnim, biva majhna skupina menihov. Varna monotonost njihovega vsakdana se hipoma konča, ko globoko pod oknom labirinta samostanske knjižnice najdejo truplo brata knjižničarja. Za pomoč pri iskanju resnice o nepojasnjeni smrti opat prosi gosta samostana, genialnega brata Viljema iz Baskervilla. Ko prvi žrtvi sledijo še ostale, pretresena meniška skupnost vse upe, da bodo tragični dogodki pojasnjeni, položi na Viljema. Ta pretanjeno povezuje namige in plast za plastjo odstira zlovešče skrivnosti, ki so našle zavetje za debelimi samostanski zidovi. Eco je izjemno zlil poznavanje srednjeveške literature in filozofije z detektivsko zgodbo. Bralca že z uvodno stranjo priklene v klavstrofobično okolje samostanske skupnosti, ki v strahu za svoje življenje niha med šibkostmi uma in telesa ter sodbo svojega stvarnika. So nasilno končana življenja človeško delo ali božja kazen za nečisto življenje? Potovanje po labirintu skrivnosti, središče katerega je samostanska knjižnica, bralca drži v primežu, vse dokler se konopec nepojasnjenega ne razplete. (vir: dobreknjige)

Orenia Yaffe Yanai: Kariera iz strasti

V poslovnem življenju nas večina prej ali slej naleti na razpotje, ko ne vemo kako naprej. Skozi zanimiv, nov pristop h kariernemu zdravljenju nas dr. Orenia Yaffe Yanai prepriča, da zastoj na karierni poti ni samo pogost in povsem normalen, ampak tudi naznanja pomemben preobrat. To je namreč pogosto znak uspešnega zaključka ene razvojne faze v karieri in potrebe po pripravah na naslednjo fazo. Ne glede na to, kako zastrašujoča je lahko taka karierna slepa ulica, smo, pravi dr. Yaffe Yanai, pod površjem vsi kot reka: globoko v sebi vemo, kam želimo teči. 

Dr. Yaffe Yanai črpa snov iz pogovorov s stotinami strank, ki jih je srečala v vlogi poklicne svetovalke, pa tudi iz lastnih kariernih izkušenj in lastnih družinskih razmerij, ki jih opazuje skozi oči hčere, sestre in psihoterapevtke. Bralca spremlja na potovanju skozi njegove poklicne zaplete in jih poveže z njegovo poklicno družinsko zapuščino, njegovo »karierno DNK«; pomaga mu premagovati strahove, poklicne neuspehe in sanje staršev, napačna prepričanja in pričakovanja. To je potovanje k opredelitvi bralčevih pristnih sanj in k odkritju kariere, polne strasti. (vir: bbconsulting)

Daniel Kahneman: Razmišljanje,hitro in počasno

Avtor v knjigi govori o dveh izmišljenih likih, dveh vrstah bitij in dveh jazih. Dva izmišljena lika sta sistem 1 in sistem 2. Sistem 1 je intuivni sistem, ki je odgovoren za hitro razmišljanje. Sistem 2 je prizadevni in počasnejši sistem, ki skrbi za počasno razmišljanje in nadzoruje sistem 1 ter ohranja nadzor. Dve vrsti bitij so izmišljeni ekoni, ki živijo v deželi teorije in ljudje, ki delujejo v resničnem svetu. Dva jaza pa sta doživljajoči jaz, ki živi, in spominjajoči se jaz, ki vodi mentalno računovodstvo in sprejema odločitve.

Stephen Covey: The 7 Habits of Highly Effective People

7 navad zelo učinkovitih ljudi, prvič objavljeno leta 1989, je knjiga o poslovanju in samopomoči, ki jo je napisal Stephen R. Covey. Covey predstavlja pristop, kako biti učinkovit pri doseganju ciljev tako, da se uskladi s tem, kar imenuje načela “pravega severa”, ki temeljijo na značajski etiki, ki jo predstavlja kot univerzalno in brezčasno.

Covey definira učinkovitost kot ravnovesje med doseganjem želenih rezultatov in skrbjo za tisto, kar te rezultate ustvarja. To ponazori s sklicevanjem na pravljico o goski, ki je znesla zlata jajca.

Ta Coveyjeva najbolj znana knjiga je od prve objave po vsem svetu prodala več kot 40 milijonov izvodov. Covey nasprotuje temu, kar imenuje osebnostna etika, za katero meni, da prevladuje v številnih sodobnih knjigah za samopomoč. Spodbuja tisto, kar označuje za etiko značaja: usklajevanje lastnih vrednot s tako imenovanimi univerzalnimi in brezčasnimi načeli. Pri tem Covey razlikuje načela in vrednote. Načela vidi kot zunanje naravne zakonitosti, vrednote pa ostajajo notranje in subjektivne. Naše vrednote urejajo naše vedenje, medtem ko načela na koncu določajo posledice. (vir: wikipedia)

Gareth Moore: Vadba za možgane

V 40 dneh lahko izurite, obnovite in vzdržujete svoje umske sposobnosti! Mit, da človek uporablja le nekaj odstotkov zmožnosti možganov, ne drži. Resnica je ta, da se moramo vsi nenehno soočati z velikim številom informacij z vseh strani in smo zato vsakodnevno izpostavljeni pretiranemu stresu, umskemu naprezanju in tesnobi.

Dr. Gareth Moore je razvil 40-dnevni program vaj, tehnik in praktičnih nalog, posebej zasnovan za starejše osebe, ki vam bo pomagal pri umski pripravljenosti, sposobnosti razumevanja in hitrosti razmišljanja. Pravilne rešitve vseh vaj so opisane na koncu knjige. (vir: emka)

Imejte prekrasne počitnice in se vidimo spet septembra!