Dijaki in profesorici ERUDIO Zasebne gimnazije smo se v petek, 11. 10. 2019, odpravili na dolgo pot do Muenchna.

BAVARSKA

Med vožnjo nam je vodnica predstavila znamenitosti dežele Bavarske in njenega glavnega mesta. V Muenchnu smo se najprej povzpeli na Olimpijski stolp, kjer smo iz kupole lahko videli celotno pokrajino oz. mesto. Nato smo imeli še nekaj časa, da smo se sprehodili po Olimpijskem parku.

MUZEJ AVTOMOBILSKE ZNAMKE BMW

Sledil je ogled muzeja BMW. Seznanili smo se z zgodovino avtomobilske znamke vse do danes, po muzeju pa so bili tudi razstavljeni motorji, avtomobili, zapiski o znamki BMW ter avtomobilski motorji. Po želji pa smo si lahko ogledasli tudi BMW Welt, to je prodajalno BMW-proizvodov, kjer smo se lahko celo vsedli v avtomobile. 

OGLED MESTA

Po ogledu muzeja smo se odpravili v hotel, kjer smo odložili prtljago in nadaljevali z ogledom mesta. Med drugimi smo si ogledali tudi zelo zanimivo pivnico, prekrasno mestno hišo, ki krasi Marijin trg, ki je pravzaprav središče mesta.

Po napornem dnevu smo odšli na večerjo in nato v hotel, v katerem smo se odpočili in nabrali moči za naslednji dan.

OGLED TEHNIŠKEGA MUZEJA

Zjutraj smo se že zgodaj odpravili proti trgu, kjer smo si ogledali še dve cerkvi in se nato z avtobusom odpeljali  proti Tehniškemu muzeju.

Muzej je razdeljen na različna področja, npr.  gradnje podmornice, starodavna vozila, letala, igrače … Lahko smo se tudi sprehodili po rudnikih in prebrali zanimiva dejstva o rudarjih. Tehniški muzej je tako obsežen, da si v nekaj urah nismo mogli ogledati vsega zelo natančno. Vsak si je ogledal, kar je želel.

ALLIANZ ARENA

Zadnji dan smo imeli nekaj prostega časa. Sprehodili smo se po mestu in si na poti ogledali še Allianz areno, domači stadion nogometnega kluba Bayern.

OGLED KONCENTRACIJSKEGA TABORIŠČA DACHAU

Sledila je vožnja proti nekdanjemu koncentracijskemu taborišču v Dachau. Tam smo si ogledali znameniti spomenik,  plinske celice in se seznanili z grozotami vojne.

Po ogledu taborišča smo se utrujeni odpeljali proti Ljubljani.

 

Tara Gliha, dijakinja 3. b ERUDIO ZASEBNE GIMNAZIJE