V sklopu tedna obveznih izbirnih vsebin smo imeli dijaki četrtih letnikov v prvem tednu novega šolskega leta organizirano ekskurzijo na Vrhniko. ekskurzija je bila zaradi letošnjega maturitetnega sklopa besedil (dramska dela, ki jih je napisal Ivan Cankar), za maturante še posebej aktualno.

PRIJETNO S KORISTNIM …

Celotno prihajajoče šolsko leto bo zaradi mature na temo Cankarjeve dramatike obarvano z njegovimi deli, zato je bila ekskurzija za nas še posebej zanimiva. Ogled njegovega rojstnega kraja nam je omogočil dodaten vpogled v Cankarjevo življenje in nam odprl nove, drugačne perspektive na njegovo ustvarjanje in njegova dela naredil še veliko bolj zanimiva.

KDO JE (BIL) IVAN CANKAR?

Na Vrhniki smo si ogledali hišo Na Klancu, pot do enajste šole in babičino hišo, v kateri se je odvila znana prigoda s skodelico kave. Najbrž se še spomnite istoimenske črtice?

Videli smo kraj, kjer je stala njegova šola, hrib, kjer so se odvile njegove številne romance, in pokopališče, na katerem sta pokopana z mamo. Vodič nam je pokazal celo mesto, kjer je bila luža, v katero je Cankar padel na prvi šolski dan in je že na samem začetku zaznamovala njegovo šolanje.

Vodič nam je citiral številna Cankarjeva dela, nam zaupal številne pikantne podrobnosti iz njegovega ljubezenskega življenja in nas zabaval z izjemnim poznavanjem Cankarjevega dela in očitnim navdušenjem nad njim. Mnogi smo bili na Vrhniki že v osnovni šoli, a se nam je tokratna ekskurzija v srce vtisnila na drugačen način, saj nam je vodič razlagal s takšno vnemo in na način, da se je zdelo, kot bi poslušali zgodbe o našem dolgoletnem prijatelju.

MOJ PRIJATELJ IVAN

V štirih urah, kolikor je trajala ekskurzija, smo tako dobro spoznali Cankarjevo življenjsko pot, da smo se na koncu dneva počutili, kot da ga dejansko poznamo.

Katja Slapar Ljubutin, dijakinja ERUDIO zasebne gimnazije