Srednja šola – pouk na daljavo?

Ime mi je Tara Todič Curk in sem dijakinja 4. a letnika ERUDIO zasebne gimnazije.
V tretjem letniku sem šest mesecev živela v New Yorku, od septembra 2016 pa živim v Beogradu, ker sem od začetka letošnjega šolskega leta postala baletna plesalka v Nacionalnem Teatru v Beogradu.
Gimnazijo Erudio že od prvega letnika opravljam preko interneta in po izpitih.

Kako usklajevati treninge in imeti lepe ocene v šoli?

Vem, da se letos kot vsako leto vpisuje na gimnazije veliko novih učencev in športnikov, katerim se je težko odločiti, katera šola jim bo ustrezala in hkrati omogočila, da se lahko posvetijo svojim interesom tudi zunaj šolskih zidov. Iz lastnih izkušenj vem, da ta odločitev ni enostavna. Športniki in umetniki smo pač (v veliki večini) perfekcionisti. Taki moramo biti, saj drugače ne moremo uspeti v tem, kar treniramo.
Kako ohranjati dobre ocene v šoli, imeti najrazličnejše obšolske dejavnosti in hkrati še nekaj prostega časa, pa se sliši kot misija nemogoče.

Tako se je zdelo tudi meni, ko sem se najprej vpisala na Gimnazijo Poljane in hkrati želela postati profesionalna balerina. Svojo ljubezen do baleta sem morala močno podrediti šolanju, obstajala pa je tudi možnost, da z baletom prekinem. Tako sem se po treh mesecih odločila zamenjati šolo in se prepisala na ERUDIO zasebno gimnazijo. Njihova predstavitev programa, individualen pristop in online učno gradivo so me prepričali, da je to najboljša možna odločitev.

Danes vem, da sem izbrala prav. Zakaj?

Šola je po številu učencev veliko manjša kot ostale, zato je pristop do dijaka veliko bolj oseben in individualen. Učitelji tako poznajo zmožnosti in potrebe posameznika in mu tudi znajo primerno pomagati. Za kakršno koli dodatno pomoč ali konzultacijo so mi bili profesorji neprestano na razpolago tako v šoli kot preko emaila.
Športniki lahko opravljamo določene predmete preko izpitov. Kar pomeni, da sam naštudiraš snov, nato pa opravljaš celoleten ali polleten izpit. Na ta način hitreje zaključiš predmet. To je meni prišlo zelo prav, saj ko je predmet opravljen, ni več potrebno hoditi na njegove šolske ure in imaš tako več časa za obšolske dejavnosti oz. treninge.

Ocene lahko popravljaš/zvišuješ

Vsi imamo kakšne dneve, ko veš, da obvladaš snov, ampak test pa kar “ne gre.” Na srečo lahko na ERUDIO gimnaziji oceno popravljaš/zvišuješ oz. izboljšuješ, saj iščejo znanje! To je dodatni bonus, ki ni na nobeni drugi gimnaziji. 😉

Vedno se najde rešitev

Gospa ravnateljica je res zlata vredna. V primeru kakršnih koli komplikacij ali izrednih stanj je vedno na razpolago za pogovor, je pripravljena pomagati in, kar je najpomembnejše, išče rešitve. Ni primera, pri katerem ne bi našla optimalne rešitve.

Dijak ERUDIO zasebne gimnazije na drugem koncu sveta

Zadnja stvar, ki bi jo pri Erudiu rada poudarila, pa je, da omogoča šolanje, tudi če živiš na drugi strani sveta. V tem primeru vse konzultacije in izpiti potekajo preko Skypa oz. drugih aplikacij, ki so prirejene za tovrstni način komunikacije. Seveda je tu potrebno veliko, veliko več angažiranja dijaka samega. Potrebne je predvsem veliko discipline, volje in organiziranosti, saj si sam razporejaš čas za učenje in predelavo snovi. Potrebna je zrelost za prevzem obveznosti in odgovornosti.

Upam, da sem vam s temi informacijami kakorkoli pomagala. Če ima kateri bodoči dijak kakršnokoli vprašanje me lahko kontaktira na:

tara.todiccurk@gim.student-erudio.si

in z veseljem odgovorim. ☺

Tara Todič Curk, dijakinja 4. letnika ERUDIO zasebne gimnazije, baletna plesalka v Nacionalnem Teatru v Beogradu.