Barve so povsod okoli nas. Zakaj bi otroke suhoparno učili barv s kartončki, kot poštevanko, če jim lahko svet barv približamo na zabaven način. V igri lahko brez težav nevsiljivo ujamemo trenutek, kjer se med igro otrok tudi uči. 

V nadaljevanju sledi nekaj primerov, kako lahko med igro otroke naučimo imena barv in razlike med njimi.

POSPRAVLJANJE STVARI PO BARVAH

Dober primer so barvice, ki jih pospravljamo, tako da so iste barve skupaj. S tulcev in podlage izdelajte stojalo za barvice.

Pospravljanje stvari po barvah.

IGRA: ISKANJE PREDMETOV ISTE BARVE

Ta igra bo ob koncu zahtevala nekaj več časa za pospravljanje, vendar je odličen nadomestek za večerno posedanje pred televizijo. Naloga vsakega člana v družini je, da poišče čim več stvari iste barve. Lahko najprej vsi iščete stvari rdeče barve, potem modre in tako naprej, lahko pa vsakemu članu določite svojo barvo. Zmaga tisti, ki zbere največ predmetov.

Iskanje predmetov iste barve.

 MEŠANJE BARVNIH TEKOČIN

Za to potrebujete le tri osnovne barve, vodo in kozarčke. Najprej v treh kozarčkih zmešajte osnovne barve z vodo. Zatem poljubno mešajte barve med seboj. Otroci naj napovedo, katera barva bo nastala.

Mešanje barvnih tekočin.

MEŠANJE IN IGRA Z OSNOVNIMI BARVAMI – RISANJE

Barve lahko mešate tudi na listu. Otrokom dajte velik list, da bo imel dovolj prostora za raziskovanje in mešanje. Verjetno bo na koncu nastala čudovita abstraktna umetnina.

Igranje z osnovnimi barvami.

IZDELAVA MAVRICE

Mavrica je idealna priložnost za učenje in spoznavanje barv ter razlago o prelivanju barv. Po opazovanju v naravi jo lahko z dlanmi izdelate tudi doma. Potrebujete le staro rjuho ali velik list papirja in barve.

Mavrica.

BARVNI DNEVI – DANES SE OBLAČIMO V:

Pri zajtrku se odločite, katero barvo boste nosili danes. Vsak mora v omari sam poiskati oblačila v barvi dneva. Pred odhodom v službo, šolo ali vrtec obvezno naredite skupno fotografijo.

ISKANJE BARV V NARAVI, NA SPREHODU, OB NABIRANJU SPOMLADANSKIH CVETLIC

Ob sprehodu v naravi iščite predmete enakih barv in njihovo spoznavanje združite s spoznavanjem rastlinskih ali živalskih vrst. Starejši otroci lahko izziv poiščejo v ločevanju odtenkov.

 

Zapisala: Tanja Holcar, dipl. vzg., Zasebni vrtec Sonček, Kamnik.