NEKOČ: ENERGETSKO POTRATNE HIŠE

Če pogledamo dovolj daleč v preteklost, opazimo, da nekoč mehanskih prezračevalnih sistemov v hišah nismo potrebovali. Stara kmečka hiša obdelana z ilovico in pokrita s slamo prezračevalnega sistema ni potrebovala. Bila pa je energijsko mnogo bolj potratna, kot so hiše, v katerih živimo danes. Tudi hiše pred 30 leti so bile manj zatesnjene in še niso imele mehanskega prezračevalnega sistema. Imele so  le prezračevalne jaške v kuhinjah in kopalnicah, ki so delovali na principu vzgona toplega zraka. 

REŠITEV: ODVODNI VENTILATOR IN KUHINJSKE NAPE?

Kasneje smo v odvodne cevi prezračevalnih jaškov dodali odvodni ventilator ali kuhinjsko napo nad štedilnikom. Tesnjenje oken se je namreč že nekoliko izboljšalo. Te hiše so bile energijsko še vedno zelo potratne in pri oknu ob mrzlih zimskih večerih ni bilo najbolj prijetno sedeti. Od oken je namreč neprijetno pihalo. Večinoma so imele te hiše štedilnike na drva, na katerih se je dnevno kuhalo. To je bil hkrati enostaven prezračevalni sistem, ki je deloval na vzgon toplega zraka po dimniku v kombinaciji z netesnimi okni in vrati. Vsakič, ko se je v štedilniku kurilo, se je energija uporabila za kuhanje, ogrevanje in prezračevanje. Vsega tega se, verjetno, nismo niti zavedali.

Slika 1: Stara s slamo krita hiša.

VARČUJMO Z ENERGIJO

Omenjeni objekti večinoma niso imeli težav ne z viški vlage, ne z izrazito slabim zrakom in tudi ne s prekomerno povečano koncentracijo CO2. Razlog za pojav sodobnih dobro izoliranih in dobro zatesnjenih hiš je v varčevanju z energijo. Žal, pa je ravno učinkovita zatesnitev objekta tudi problematična. Kakovost zraka je namreč zelo odvisna od pogostosti odpiranja oken takega objekta.

Odpiranje oken je vsekakor ena od oblik preprostega prezračevanja. Vendar je zelo odvisna od osveščenosti in navad stanovalcev. Zavedati se je tudi treba, da odprto okno v večjem delu leta predstavlja izgubo energije. Še posebej, če je ves čas samo priprto. Če v sodobni hiši že rešujemo problem slabega zraka, kopičenja vlage, vonjav in CO2 z odpiranjem oken, bi bilo najbolje, da bi vsa okna v hiši odprli vsako uro ali dve za 5 do 10 min. Žal, pa vemo, da to ne bo mogoče. Oken namreč nihče ne bo odpiral in zapiral, ko nas ne bo doma ali ko gremo spat. Mehanski prezračevalni sistem je v sodobni hiši torej zelo dobrodošel. Prav tako je, če govorimo o prezračevanju z rekuperacijo, tudi v skladu z ukrepi, ki vodijo v energijsko varčnost objekta.

Slika 2: Neprijeten prepih ob prezračevanju z odpiranjem oken.

ŠE VEDNO ROČNO POMIVATE POSODO?

Za ilustracijo teh navedb si lahko ogledamo preprost primer iz gospodinjstva, ki nam je verjetno bolj domač. Če posodo pomivamo izključno ročno, porabimo za enako količino pomite posode občutno več vode, kot če bi jo pomili s pomivalnim strojem. Ta primerjava ni najbolj posrečena, saj se to pozna le na vloženem času pomivanja in računu za vodo. Ta pa ne bo bistveno višji, saj je m3 vode še vedno precej poceni. Daljnoročne posledice slabe prezračenosti sodobnih objektov pa bomo občutili šele čez čas in so precej hujše kot to velja za primer pomivanja posode.

POSLEDICE SLABE PREZRAČENOSTI OBJEKTOV

Prve posledice slabe prezračenosti se pokažejo takoj, ko v obstoječem objektu zamenjamo stara netesna okna s sodobnimi zrakotesnimi. Najprej občutimo pomanjkanje svežega zraka in povečanje koncentracije CO2. Kažejo se v slabšem počutju, manjši zbranosti, slabšem pomnjenju, pojavu utrujenosti in zaspanosti. Prve vidne posledice na objektu, ki jih običajno povežemo s slabo prezračenostjo prostorov, pa opazimo šele, ko se zaradi kopičenja vlage pojavi zidna plesen. Te se je težko znebiti, ko se enkrat pojavi, obenem pa vodi v draga popravila in uničevanje pohištva. Določene plesni so tudi toksične za človeški organizem. Ko omenjamo toksičnost, je treba izpostaviti tudi škodljive vplive visokih koncentracij CO2. Posledice teh se bodo pokazale šele čez leta bivanja v takšnih razmerah.

SODOBNI PREZRAČEVALNI SISTEM – PRILAGAJANJE NAŠIM POTREBAM IN URNIKU

Vsem neželenim naštetim posledicam se z uporabo sodobnega prezračevalnega sistema lahko izognemo. Vključno z dodatnimi pozitivnimi vplivi, ki jih lahko občutimo. Ker sodobni prezračevalni sistem lahko avtomatiziramo in prilagodimo našim potrebam in urniku, ta deluje samodejno in ni več odvisen od naše vestnosti odpiranja oken, prisotnosti v objektu in nočnega časa, ko gremo spat. Obenem nam zrak dodatno prečisti skozi zračne filtre (lahko tudi F7-filter za cvetni prah), ohranja toplotno energijo v prostorih, zadržuje mrčes in hrup izven objekta. Z uporabo sodobnih EC-ventilatorjev je prezračevalni sistem tudi izredno varčen in skrbi le za takšno prezračenost prostorov, kot je nujno potrebna. Brez odvečne hrupnosti in občutka prepiha. 

Slika 3: Od sodobne hiše veliko pričakujemo, med drugim tudi, da hrup ostane zunaj.

Ker je na trgu že več ponudnikov različnih prezračevalnih sistemov je potrebno paziti, da izberemo takšnega, ki dobro izpolnjuje naše želje v sodobni hiši od katere pričakujemo bistveno več kot nekoč. Na naši spletni strani  www.agregat.si si lahko ogledate princip delovanja sodobnega prezračevalnega sistema, ki je prilagojen za vgradnjo v današnje hiše in stanovanja. Ogledate si lahko tudi animacije, ki prikazujejo vgradnjo Helios KWL prezračevalnega sistema tako v stanovanje kot v samostojno hišo ter tako za novogradnjo kot tudi za adaptacijo.

Pripravil: Miha Katič, študent ERUDIO VIŠJE STROKOVNE ŠOLE, smer: Strojništvo.