ALI LAHKO TRENIRAM BREZ ŠPORTNIH POŠKODB?

Princip DNS-zdrave vadbe se uporablja v kateri koli športni vadbi. Zelo dobro se ujame z učenjem in načeli pilatesa, joge in funkcionalne vadbe, kjer nadgradi z znanstvenim principom intra abdominalni pritisk. Posledično pa stabilizacijo in centriranje sklepov. Kaj to pomeni, si lahko preberete v spodnjem strokovnem zapisu.

ZDRAVA VADBA NA ERUDIO

Veseli nas, da bomo lahko skupaj izvajali in se učili DNS-zdrave vadbe z načeli pilatesa, joge in funkcionalne vadbe v prostorih ERUDIO Izobraževalnega centra, in sicer vsak četrtek ob 19.30 uri.

DINAMIČNA NEVROMIŠIČNA STABILIZACIJA (DNS)

Strokovna literatura na področju športne terapije je predstavila izsledke športnoterapevtskega pristopa Dinamične nevromišične stabilizacije (DNS). Bistvo DNS-a je pristop optimizacije gibalnega sistema, ki temelji na razvojni kineziologiji.*

Takšen pristop se je uveljavil tudi v vsakdanjem športu. Gre za znanstveni pristop, ki temelji na dolgoletnem delu zdravnikov, fiziatrov in nevrologov (dr. Pavel Kolar, dr. Karel Lewit, dr. Vladimir Janda, dr. Vaclav Vojta itn.). Omenjeni strokovnjaki so delali z osebami, ki so trpele zaradi različnih lokomotornih deviacij. Bodisi od otroštva zaradi razvojnih motenj, bodisi zaradi preskoka kakšnega od razvojnih korakov gibanja, bodisi po poškodbah v vsakdanjem življenju ali v športu. Vsi izsledki so dokumentirani, posneti z magnetno resonanco in ultrazvočnimi posnetki skeleta, obnašanja mišic, gibanja diafragme ob dihanju ter ostalih notranjih organov. V Sloveniji od leta 2017 z DNS-znanji seznanjajo oz. izobražujejo zdravnike, fizioterapevte, manualne terapevte, učitelje športne vzgoje in voditelje športnih vadb. V svetu pa DNS poznajo že desetletje.

IZ TERAPIJE V ŠPORTNE TRENINGE

Dr. Pavel Kolar, ustanovitelj DNS, je izsledke učinkov pravilnega lokomotornega gibanja, pravilnega centriranja sklepov, pravilne in optimalne napetosti mišičja ter notranjega trebušnega pritiska (intra abodminalnega pritiska) iz terapije prenesel tudi v športne treninge. Rezultat je ozdravitev oz. odprava bolečin, ki so nastale zaradi mišično-skeletnih poškodb in tudi preventiva ter zmanjšanje mišično-skeletnih poškodb.

Izmerjeni izsledki gibanja povedo, da brez notranjega trebušnega pritiska (intra abdominalnega pritiska), ki ga dosežemo s pravilnim spuščanjem diafragme in koaktivacijo medeničnega dna ter vseh trebušnih mišic, stabilizacije ni mogoče doseči.

Diafragma, medenično dno in globoka prečna trebušna mišica (transversus abdominis) regulirajo intra abdominalni pritisk in tvorijo ledveno-medenično stabilnost. Tvorijo moč hrbtenice v koordinaciji z intra abdominalnim pritiskom, ki ji sledi stabilizacija in pravilno lokomotorično gibanje.

Postavitev 1: Normalni intra abdominalni pritisk glede na regulacijo diafragme, medeničnega dna in globokih trebušnih mišic (transversus abdominis).

Postavitev 2: Abnormalni intra abdominalni pritisk, z napačno postavitvijo diafragme, medeničnega dna, medenice naprej, ki povzroči stres na ledveni del hrbtenice.

URJENJE Z OSEBNIM KONTAKTOM

Strokovnjaki, ki se urijo v DNS-u, opravijo učenje z osebnim kontaktom. Tako začutijo kakšen je pravilen intra abdominalni pritisk, pravilna mišična napetost ter pravilno centriranje sklepov. Iz literature, prebranega in videnega na spletu občutka ne moremo pridobiti.

NUJNO POTREBNO OZAVEŠČANJE

Ozaveščanje in izobraževanje športnikov o znanstvenem pristopu k pravilnemu lokomotoričnemu gibanju tako v odrasli dobi kot v otroštvu je nujno potrebno, saj je področje pravilnega lokomotoričnega gibanja v odrasli dobi zanemarjeno. Veliko poškodb in obrab sklepov bi lahko preprečili ravno s pravilnimi gibi.

POPRAVLJANJE LOKOMOTORIČNEGA GIBANJA

Lokomotorično gibanje se popravlja po predstavljenih motoričnih principih le v očitnih deviacijah v zgodnjem otroštvu od 3. meseca pa vse dokler otrok ne shodi. Nepravilnega gibanja, ki odstopa v srednjih vrednostih, ne popravljamo, tako lahko oseba ostane z nepravilnimi gibi od otroštva ali pa si ga pridobi skozi nezdrav življenjski slog.

Vabimo vas torej k učenju in udeležbi DNS zdrave vadbe po načelih pilatesa, joge in funkcionalne vadbe. Se vidimo na ERUDIU, vsak četrtek ob 19.30 uri.

 

PRIJAVE

 

Priporočene povezave in literatura za ozaveščanje pomembnosti pravilnih lokomotornih gibov:

http://www.rehabps.cz/data/DNS_IJSPT_paper.pdf

http://www.rehabps.cz/data/Kolar_EN.pdf

http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/58/58_383.pdf

*Razvojna kineziologija: pomeni učenje gibanja od rojstva naprej, ki zaznamuje gibanje našega celotnega življenja. Temelji na dejstvu, da se naša sagitalna stabilizacija prične s 6 tednom starosti in se zaključi okoli 4,5 meseca našega življenja. Predvsem jo prepoznamo po aktivaciji notranjega trebušnega pritiska (intra abdominalnim pritiskom), ki je potreben za pričetek kakršnega koli gibanja, predvsem pa ko dvignemo prvič noge od tal, ko se prvič obrnemo iz hrbta na bok ali trebuh, ko se plazimo, ko gremo prvič v klek, počep, stojo in hojo. Vsi ti gibi so del razvojne kineziologije.

Vesna Petrač, Izvajalka DNS vadbe (Certifikati DNS A, B in DNS Exercise I), Strokovna sodelavka v športu – Pilates inštruktorica