• V poletnih mesecih je potrebno biti še posebno pozorni na znake dehidracije. K sreči pa nam naše telo z znaki daje vedeti, kdaj nam primanjkuje tekočine. Znake dehidracije lahko delimo v tri večje skupine in sicer blagi znaki dehidracije, resni znaki dehidracije in kritični znaki dehidracije.
  • V prvo skupino uvrščamo predvsem občutek žeje, odsotnost apetita, suha in pordela koža, utrujenost, glavobol, suha usta, zelo malo temnega urina, mišična šibkost, vrtoglavica in omotičnost.
  • Resni znaki dehidracije se lahko pojavijo kmalu po blagih znakih dehidracije. V to skupino uvrščamo predvsem hiter pulz, hitro dihanje, zvišana telesna temperatura, ekstremna utrujenost, mišični krči, glavoboli, slabost, se ne znojimo in ne uriniramo.
  • Ko telo izgubi 10 odstotkov vode pa postane stanje kritično. Znaki kritične dehidracije so mišični krči, bruhanje, tahikardija, motnje vida, vroča koža, zmedenost, motnje dihanja, napadi krčev po celem telesu, bolečina v prsih in trebuhu ter nezavest.
  • Kronična dehidracija telesa pa lahko privede do odpovedi ledvic, možganske kapi, srčnega infarkta, tvorba ledvičnih kamnov, migrenski glavoboli ter številne druge bolezni oz. bolezenska stanja.
  • Poleti v vročih mesecih si lahko pripravite tudi razne napitke iz citrusov ali pa ledeni čaj iz raznih zelišč, kot je limonska trava ali melisa. Za pripravo 1 litra napitka v vročo vodo dodajte 3 čajne žličke suhega zelišča limonske trave ter po želji 1 čajno žličko suhega zelišča melise. Pustite stati približno eno uro in postrezite ohlajeno. Napitek je izredno osvežilen in prijetnega okusa. V vročih dneh vas bo odlično odžejal.
dr. Tina Oblak, Herbana d.o.o., predavateljica na višješolskem programu Kozmetika