Mnogi, ki se odločajo za učenje jezikov, so še vedno prepričani, da so klasični tečaji v primerjavi s tečaji na daljavo bolj zanesljiva naložba za doseganje željenega jezikovnega napredka. Medtem ko ima lahko osebni stik pri učenju svojevrsten čar,  pa online učenje jezikov na drugi strani predstavlja številne druge prednosti. Pri tem imamo v mislih predvsem online tečaje, ki (podobno kot klasični) omogočajo živo komunikacijo med učiteljem in udeleženci. Oglejte si 5 prednosti, ki smo jih tokrat izluščili za vas.

1. Online učenje = večja fleksibilnost

Če preživite veliko časa na službeni poti, gotovo težko načrtujete dodatne aktivnosti, kjer ste vezani na določen kraj. Pri učenju na daljavo se ure lahko udeležite, kjerkoli že ste. Vse, kar potrebujete, je računalnik, tablica ali pametni telefon in dostop do interneta. Pri online tečajih z v spletno učilnico integriranim videokonferenčnim sistemom imate vsa gradiva shranjena na istem mestu. Tako vam za učenje ni potrebno s sabo prenašati dodatnih materialov ali jih iskati po drugih mestih na spletu, kjer imate shranjena.

2. Prihranek časa in denarja

Vam je znan občutek, ko po napornem dnevu končno pridete domov in vas prav nič ne mika, da bi se morali še kam odpraviti? Poleg tega se vam zdi, da že tako premalo časa preživite s svojo družino? Prihranite vsaj dragocene minute, ki bi jih sicer preživeli na poti ter jih po možnosti trošili še z iskanjem parkirišča. Hkrati se boste izognili stroškom goriva ali javnega prevoza. Prihranili pa boste še kakšen trenutek stresa, ko se vam ne bo potrebno ukvarjati z gnečo na cesti in loviti zadnjih minut.

3. Personalizirano učno okolje

Prvi pogoj za doseganje učnega napredka je, da se v prostoru, kjer poteka učenje, počutimo sproščeno in zadovoljno. Doma imamo to prednost, da si sami ustvarimo okolje, ki nam ustreza. Lahko se zleknemo v najljubši stol, zlezemo v udobnejša oblačila ter si pripravimo dišečo skodelico kave. Če pri učenju vseeno radi zamenjate okolje, se lahko odpravite recimo do svoje najbolj priljubljene kavarne (če le niste preveč sramežljivi, da bi vas skrbeli neznanci, ki bi utegnili slišati vašo komunikacijo v tujem jeziku).

4. Sodoben kanal komuniciranja

Pri sporazumevanju v tujem jeziku včasih igra zelo pomembno vlogo kanal komuniciranja. Komunikacija v neposredni prisotnosti sogovornika še nekako gre, ko pa se je potrebno oglasiti na telefon ali klic prek spleta, smo pogosto bolj nervozni , saj se zavedamo, da imamo tukaj manj pomoči neverbalne komunikacije ter nekoliko otežene pogoje, da sogovornika jasno razumemo. Online tečaji v živo so tako popolna vaja za sestanke in intervjuje v tujem jeziku, ki dandanes vedno pogosteje potekajo na daljavo prek spleta.

5. Chat – vaja pisanja v realnem času

Pomemben del učenja tujih jezikov sestavlja tudi pisna komunikacija. Če ste tudi vi med tistimi, ki v šoli niso pretirano radi pisali domišljijskih in doživljajskih spisov, zagotovo ne uživate, če jezikovni učitelj od vas pričakuje na primer pisanje sestavkov o vaših sanjskih počitnicah. Spletna klepetalnica, ki je del online sistema za poučevanje jezikov, omogoča dopisovanje v realnem času. S tem urite pisne kompetence na način, ki je zanimivejši, bolj realen in bolj ustreza vašim dejanskim potrebam pri pisnem komuniciranju v ciljnem jeziku.

Ali je online učenje tujega jezika v živo nekaj, kar bi ustrezalo tudi vam, vendar si želite cenovno dostopnejše opcije, kakor je individualno učenje prek spleta? Ni problema! Udeležite se lahko tudi skupinskega tečaja na daljavo, ki je finančno dosegljiv vsakomur. Poleg tega se gotovo strinjate z nami, da se pri učenju v skupini vedno vzpostavi kanček zdrave tekmovalnosti, ki bo pozitivno vplivala na vaš napredek pri usvajanju jezika.

Kaja Založnik, ERUDIO jezikovni tečaji.