Poročilo strokovne ekskurzije ERUDIO Visokih šol z Reke

Kdo bi si mislil, da je že marca sončno in toplo in to le slabi dve uri  iz Ljubljane? 10. marca je bila to hrvaška Reka, kamor so se v okviru letne (strokovne, seveda!) ekskurzije odpravili študenti ERUDIO visokih šol in študenti Fakultete za medije.

Ekskurzija z misijo

Ekskurzija je imela posebno misijo: utrditi strokovne vezi s kulturološkim oddelkom Filozofske fakultete in vzpostaviti interdisciplinarno sodelovanje z reško Visoko poslovno šolo PAR.                                                                                            

Pričeli smo z obiskom Filozofske fakultete, ki Reko gleda zviška, tj. s Trsata, ki nudi prelep razgled na mesto in morje. Lepšo lokacijo za turistično obarvana predavanja bi si težko zamislili.

Dr. Jernej Mlekuž, burek in kranjska klobasa 

Dobrodošlico nam je izrekel hrvaški zgodovinar, izr. prof. dr. Vjeran Pavlaković, in sicer s predavanjem o mračnjaškem in spomeniškem turizmu. Nato smo prišli na vrsto mi. S seboj smo pripeljali sodelavca Visoke šole za trajnostni turizem ERUDIO, dr. Jerneja Mlekuža, slovenskega najbolj interdisciplinarnega strokovnjaka za burek in kranjsko klobaso.

Mlekuž je občinstvo, ki so ga poleg naših študentov sestavljali tudi študenti ameriške Montclair State University, navdušil s humanistično-družboslovnim predavanjem o tem, kako je biti burek v deželi kranjske klobase. Torej o pomenih bureka in kranjske klobase v Sloveniji. Predavanje smo začinili s pravo burekijado: hrvaški kolegi so nam postregli s sirovim, mesnim in krompirjevim burekom, mi pa smo njim prinesli sodobno pogruntavščino iz Žita: kranjski burek, polnjen z zeljem in kranjsko klobaso.

Med sprehodom – terenskimi vajami po reških krajih spominjanja, ki nas je vodil po hribu navzdol, proti morju in Titovemu Galebu, smo sklenili, da smo v prvem delu zastavljene misije bleščeče uspeli.

Sodelovanje predavateljev in študentov

Sledil je drugi del. V samem središču Reke, v impozantni meščanski stavbi domuje Visoka poslovna šola PAR. Tokrat je gostila dekana naših visokih šol, uspešnega podjetnika, doc. dr. Matjaža Škabarja, in njegovo predavanje o (gospodarski) krizi in o tem, kako iz nje izpluti. Predavanje, ki je ponudilo tako slovenski kot mednarodno-poslovni pogled na podjetništvo zadnjega desetletja, je služilo kot odlična iztočnica za pričetek sodelovanja, tako med našimi in reškimi študenti, kot med Visoko poslovno šolo ERUDIO in Visoko poslovno šolo PAR. Več o tem pa v nadaljevanju … 

Dr. Natalija Majsova, kulturologinja, raziskovalka VPŠ ERUDIO.