Je tudi vas zajela božično-novoletna mrzlica? Ne morete skriti navdušenja nad najrazličnejšimi novoletnimi ustvarjanji? Vas poleg peke decembrskih dobrot mika tudi izdelovanje prazničnih voščilnic? Če vam pri tem povzroča preglavice pisanje lepih želja, saj se vsako leto znova sprašujete, kje in kako uporabiti veliko začetnico, je spodnji zapis namenjen prav vam.

Velika/mala začetnica?

Velika začetnica je tista, ki nam velikokrat “pokvari” novoletno ustvarjanje. Nemalokrat pa nam preglavice povzroča tudi zapis vikalne oblike, saj smo v nenehni dilemi, ali lahko ob izražanju spoštovanja to in podobne besede pišemo z veliko začetnico?

Al’ prav se piše Vi al’ vi?

Naslovniki naših božično-novoletnih voščil so najrazličnejši ljudje: od naših bližnjih in daljnih sorodnikov, do poslovnih partnerjev, sosedovega Toneta ipd. Kako torej pravilno zapisati vikalno obliko?

Kadar voščilo pišemo našim bližnjim, uporabimo malo začetnico (Želim/o vam …), enako velja, če je voščilo namenjeno 1. osebi množine (torej če besedilo namenjamo večjemu številu naslovnikov). Če voščilo namenjamo (starejši) osebi, ki nam je blizu,  pa lahko z uporabo velike začetnice (Želim/o Vam …) prejemniku izrazimo tudi posebno spoštovanje.

Veliko začetnico (Želim/o Vam …) pa (lahko) zapišemo, kadar v voščilu nagovarjamo npr. nadrejenega, poslovnega partnerja …

Božič ali božič, novo leto ali Novo leto?

Težave z zapisom velike začetnice nam povzročajo tudi najrazličnejši prazniki. Zgodovinski pregled pravopisnih pravil nam tudi v tem kaže veliko neenotnosti zlasti ob zapisu verskih praznikov – več o zgodovinskih pravopisnih spremembah in neenotnosti lahko preberete tukaj.

Kako torej zapisati silvestrovo, božič, novo leto, velika noč …? Kot smo nakazali v predhodni povedi, pišemo vse praznike z malo začetnico, izjema sta praznika, ki izhajata iz lastnih imen: Prešernov dan in Marijino vnebovzetje.

Upamo, da smo vam tudi s to pravopisno iskrico polepšali vstop v novo leto, ki naj bo tisto in takšno, kot ste ga sanjali že kot otrok. In ne pozabite – nasmešek na obrazu in iskrice v očeh vam pričaramo tudi v naši hiši. Zato dobrodošli v ERUDIO izobraževalnem centru tudi v letu 2018 😉

Nataša Muršec, profesorica slovenščine na ERUDIO Zasebni gimnaziji