Drugi letniki ERUDIO zasebne gimnazije smo se v sredo, 6. 9. 2023, odpravili na strokovno ekskurzijo v Rogaško Slatino in v muzej pri naših bližnjih sosedih, v Krapino. 

Že ob 7.45 smo se zbrali pred šolo, 15 minut kasneje pa smo že brzeli proti Rogaški Slatini. Tam smo si v steklarni ogledali izdelavo različnih izdelkov, vse od pokalov za najboljše športnike do kozarcev za viski. Ko smo vstopili, so nam najprej pokazali snovi, iz katerih nastanejo izdelki. Izvedeli smo, da razbitih kozarcev ne vržejo stran, ampak črepinje uporabijo za nove izdelke.

Sprehodili smo se do ogromne peči, kjer so delavci v skupinah po 4 izdelovali vsak svoj izdelek. Ko so bili izdelki izoblikovani, so se morali pred nadaljnjo obdelavo ohladiti. Baje se hladijo od nekaj ur pa tudi do nekaj dni, šele nato so pripravljeni za oblikovanje. Vsi izdelki so oblikovani ročno, vse od prvega zrnca stekla do zadnjega brušenja najmanjših podrobnosti. Delo steklarja bi morda priporočala tistim, ki bi se radi čim prej upokojili, saj imajo zaradi ekstremnih pogojev pri delu krajšo delovno dobo. Pri delu pa morajo biti tudi zelo previdni, saj ustvarjajo krhke izdelke, vredne tudi več tisoč evrov. Kasneje smo se sprehodili še po prodajalni, pomalicali in odhiteli na pot proti Krapini. 

Tam smo si ogledali našega sorodnika, s katerim si delimo 4 % dednega zapisa, neandertalca. Po ogledu kratkega videoposnetka o njihovem življenju smo pričeli sprehod skozi zadnjih 13,7 milijard let obstoja vesolja. Izvedeli smo vse o teoriji velikega poka, nastanka Zemlje in prvega življenja, pogledali smo si repliko fosila prvega vretenčarja, našega daljnega daljnega prednika … Po dobi dinozavrov smo končno prišli tudi do prvega človečnjaka, Lucy. Prvi človečnjak, neandertalec, pokončni človek, na koncu pa je prišla na vrsto tudi naša vrsta – sodobni misleči človek. Sprehodili smo se do jame najdišča neandertalcev, kjer je nastala tudi naša skupinska fotografija. Dijaki in profesorice smo se na izletu imeli “ful ludo” (po mnenju Oskarja Kolenca) in vsak se je nekaj novega naučil. 

Zapisala: Pia Ajdarovič, 2. letnik