V sredo, 6. septembra 2023, smo se tretji letniki ERUDIO zasebne gimnazije odpravili na ekskurzijo. Dan se je začel zgodaj zjutraj, ko smo se vkrcali na avtobus, polni pričakovanj. Cilj našega potovanja? Velenje, mesto dveh zanimivih destinacij, ki razkrivata skrivnosti energetskega sveta.

Ko smo prispeli v Velenje, smo se razdelili v dve skupini. Prva, v kateri sem bila tudi sama, je najprej obiskala Premogovnik Velenje. To je bilo nekaj posebnega. Spustili smo se globoko pod zemljo in izvedeli, kako rudarji pridobivajo premog, ki je vir energije. Na polovici dneva smo se zamenjali s člani druge skupine. Tokrat smo se odpravili v Termoelektrarno Šoštanj. Tam smo lahko spremljali, kako se premog spreminja v močno toploto in nato v električno energijo. Ta preobrazba je neverjetna in odprla nam je oči glede pomembnosti trajnostnih energetskih virov. 

Premogovnik Velenje 

V Premogovniku Velenje smo morali najprej poskrbeti za svojo varnost. Ko smo prispeli, so nam dodelili rudarske plašče in čelade, da smo bili popolnoma pripravljeni na potovanje pod zemljo. Niso pozabili niti na malico … Kot korak v preteklost, počutili smo se kot pravi rudarji.

Nato smo se vkrcali na starinsko dvigalo, ki nas je odpeljalo globoko, kar 160 metrov pod zemljo. Tam nam je vodič začel pripovedovati zgodbe iz življenja rudarjev. Ob vsaki zgodbi smo si lahko ogledali kipe, ki so bili oživljeni s pomočjo zvočnih efektov. Bilo je, kot da smo se znašli v časovnem stroju, ki nas je popeljal nazaj v preteklost rudarskega življenja.

Ko je bil čas za okrepčilo, smo sedli za mize nekje globoko pod zemljo, poskusili okusno klobaso s hlebčkom kruha in vse skupaj poplaknili s sokom. V tej podzemni okolici smo se počutili kot rudarji, ki si po napornem delu privoščijo malico.

Preden smo se v podzemnih vagonih odpravili nazaj na površje, smo prišli še v poseben prostor, ki ga uporabljajo za koncerte in druge prireditve. Bilo je presenetljivo, kako se lahko pod zemljo ustvari tako edinstveno okolje za zabavo in kulturo.

Premogovnik Velenje

Termoelektrarna Šoštanj

Ob prihodu v Termoelektrarno Šoštanj smo takoj začutili prisotnost premogovih hlapov v zraku. Avtobus nas je pripeljal pred ogromno elektrarno, kjer smo bili priča resničnemu energetskemu gigantu.

Ko smo stopili iz avtobusa, nas je pričakala predstavitev, ki nam je razkrila osnovne informacije o tej izjemni elektrarni. Izvedeli smo, da je TEŠ največja slovenska elektrarna in da proizvede približno tretjino vse električne energije v državi. Njeno delovanje sega vse do leta 1956, njihov glavni dobavitelj premoga pa je seveda Premogovnik Velenje. Da bi bili pripravljeni na ogled, smo prejeli varnostne čelade in svetleče rumene brezrokavnike, ki so nas naredili vidne.

Ogled se je začel in poglobili smo se v celoten postopek predelave premoga v električno energijo. Vodiči so nam s strastjo predstavili vsak korak tega zapletenega procesa. Vrhunec pa je bil vzpon na vrh najvišjega bloka. Dvigalo nas je dvignilo neverjetnih 165 metrov visoko, od koder smo imeli nepozaben pogled na celoten Šoštanj in še dlje.

Domov smo se vrnili z veliko novega znanja o energiji, preteklosti rudarjev in gradnji termoelektrarne. Čeprav smo bili navdušeni nad izkušnjo, nas je še vedno presenečalo, kako prebivalci Šoštanja lahko živijo z vonjem premogovih hlapov, ki jih med postopkom predelave oddaja elektrarna. Kljub vsemu nam je ekskurzija resnično odprla oči glede pomembnosti energije in njenih vplivov na okolje.

Ria Gošnik, 3. letnik