Novoletne zaobljube so vsaj za nekatere že kar stalnica po novoletnih praznikih. Si je res smiselno zadati novoletne zaobljube in v kolikšni meri jih dejansko izpolnimo? Naš odgovor je DA, vendar moramo biti realni in iskreni pri njihovem oblikovanju.

Pa je prvi januar res čaroben datum, ki pomeni konec vseh naših slabih navad? Raziskav na tem področju je kar nekaj – večina jih kaže, da so novoletne zaobljube izpolnjene v manj kot 20 % primerih, saj jih precej prelomimo že pred koncem januarja. Največ novoletnih zaobljub si zastavimo na področju osebnega razvoja in rasti (od tega jih je največ povezanih z zdravjem, srečo, hujšanjem, telovadbo, prenehanjem kajenja in pitjem alkohola), na področju kariere ter odnosov. 

Torej – kako oblikovati novoletne zaobljube, da jih bomo res lahko izpolnili?

Poglejmo najprej, katere so največje napake pri oblikovanju novoletnih zaobljub?

  • Cilji so zastavljeni preveč optimistično oziroma niso realni.
  • Cilji so zastavljeni preširoko, niso dovolj natančni.
  • Cilji niso merljivi, tako, da dejansko na koncu sploh ne vemo, ali smo jih res dosegli, izpolnili.
  • Ciljev je preveč, zato posameznik izgubi pozornost.

Vendar pa ne pozabite – tudi v primeru, ko so vaši cilji merljivi, specifični, realistični, je z novimi cilji pogosto povezana sprememba vaših navad. Ta je najpogosteje tudi največja ovira pri doseganju vaših ciljev. Pri vsakem zastavljenem cilju se vprašajte, kaj so bili razlogi, da že letos niste uresničili tega cilja? Primer: letos ste imeli cilj dvakrat obiskati fitnes, vendar vam to zaradi družinskih obveznosti ni uspelo. Seveda, zelo dobro vas razumemo. Zato želite v novem letu obiskovati fitnes trikrat tedensko, a je tokrat drugače; fitnes boste obiskovali zjutraj, še pred službo, saj se popoldnevi očitno niso dobro obnesli … Prav, prvi korak je narejen, razlog za neuspeh ste ugotovili. Pa je to kljub temu res uresničljiv cilj, če ne marate zgodnjega vstajanja? Verjetno je, vendar le, če boste prestavili uro odhoda v posteljo za eno uro prej. Da boste to lahko storili, boste morali (vsaj trikrat tedensko) početi nekaj eno uro manj, je tako? Čemu se boste torej odpovedali, da boste lahko izpolnili svoj cilj? Pomislite seveda tudi, da ritma ne boste vzpostavili s spremembo odhoda v posteljo samo trikrat tedensko, verjetno boste morali spremeniti vašo vsakodnevno rutino odhoda v posteljo …

Kako se torej lotiti novoletnih zaobljub?

Novoletne zaobljube nam lahko prinesejo veliko pozitivnega in razlogov, da jih napišemo, je več kot dovolj. S postavljenimi novoletnimi zaobljubami smo osredotočeni in motivirani, pri opravljanju zastavljenih aktivnosti pa imamo občutek, da gremo v pravo smer, da se zavzemamo za nekaj, za kar verjamemo, da je dobro za nas.

Naš nasvet pri zastavljanju zaobljub je (pišemo tudi iz lastnih izkušenj), da smo pri postavljanju ciljev in novoletnih zaobljub pazljivi in iskreni sami do sebe, saj smo v primeru neizpolnjevanja obljub lahko razočarani sami. Predvsem pa ne pozabite, da je za vsako zaobljubo oziroma cilj potreben premislek, kakšno spremembo navad to od vas zahteva in ocenite, ali je ta sprememba realna in smiselna.

Torej: novoletne zaobljube – da ali ne? Mi pravimo DA, le zelo premišljeno jih je treba zastaviti in dosledno spremljati. Kaj pa pravite vi?

PS: Če je vaša novoletna zaobljuba pridobivanje novega znanja, nova stopnja izobrazbe ali prekvalifikacija na drugo področje s pomočjo srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja, se nam pridružite na informativnih dnevih, ki bodo potekali 17. in 18. februarja 2023.

Več informacij lahko preberete TUKAJ.