Morje ni le slana voda, ampak je prostor in kraj, ki nam ponuja nešteto možnosti za raziskovanje, ustvarjanje in uživanje. Ko se odpravljamo z otoki na morje imejmo odprte oči in otrokom poleg plavanja ponudimo kar se da široko paleto izkušenj. V nadaljevanju je opisanih le nekaj idej, ki jih lahko izvedete skupaj z otroki tekom počitnic na morju.

Sveža jutra izkoristite za jutranjo telovadbo na plaži, ki bo vas in otroke prebudila in napolnila z energijo. Tople večer preživite ob opazovanju sončnega zahoda, petju pesmic ali pa se ob obali sprehodite z lučkami. Takšne dejavnosti bodo otroke sprostile, umirile in jih počasi pripravile na nočni počitek.

Raztezanje   Večer

Morska obala lahko postane enkraten peskovnik. Vzemite nekaj lopatk, kanglic in grabljic iz vašega peskovnika in zabava s kamenčki, kopanje prekopov, postavljanje stolpov iz peska in kuhanjem s morsko travo se lahko začne.

Peskovniknamorju   Igranjeskamenčki

Morsko obalo je seveda potrebno izkoristiti tudi za raziskovanje. Na njej je nešteto živih bitij, rastlin in kamnov različnih oblik. Poiščite školjke ter s pomočjo priročnika Barbare Bajd z naslovom Moji prvi morski polži in školjke (preprost določevalni ključ) ugotovite katera vrsta so in si tako razširite svoje znanje.

Školjke

 

Barvanje kamnov z vodenimi barvicami. Za to ustvarjanje potrebujete le vodene barvice in čopiče, kamne in vodo pa imate že na plaži. Otroke spodbudite k barvanju kamnov različnih oblik, k ustvarjanju morskih pošasti, risanju živalskih podob … Risanje po kamnu bo otrokom zaradi različne in neravne podlage predstavljalo novo izkušnjo.

Barvanjekamenčkov     pobarvanikamenčki

Tanja Holcar, dipl. vzg, Zasebni vrtec Sonček, Kamnik