Kaj je umetnost? Pogosto slišimo, da je odgovor odvisen od perspektive oziroma gledišča. V mestu Quezon na Filipinih so to krilatico vzeli še kako zares. Lokalno turistično ponudbo namreč bogati Muzej interaktivne umetnosti (Art in Island), ki obiskovalcu ponuja razmeroma nevsakdanjo izkušnjo. Prostore muzeja polni prek petdeset mojstrskih stenskih poslikav, ki obiskovalca dobesedno povlečejo v svoje svetove. V muzeju, ki ne stavi na velika imena, ampak na obiskovalčevo izkušnjo, reprodukcije slik, ki sodijo v abecedo zgodovine zahodne umetnosti, stojijo ob boku novim delom korejskih slikarjev.

Razstavljena dela družita le dve lastnosti: vrhunsko upodobljena perspektiva in dostopnost obiskovalcu. Slike niso nedotakljive, ampak ravno nasprotno: vabijo k dotiku. Obiskovalec se tu lahko sprehodi čez Van Goghova žitna polja v zvezdnati noči, pritegne Munchovemu Kriku ali pogleda v spodnjice porednemu angelu manj znanega avtorja.  Da je vse res, lahko prijateljem z vsega sveta in družbenih omrežij dokaže s fotografijami svojih dogodivščin – duhovitim in oprijemljivim izplenom te kulturne izkušnje.

Filipinski muzej Art in Island seveda ni edini poskus približevanja slikarstva sodobnemu potrošniku in turistu: motivi klasičnih del se dandanes pogosto pojavljajo na okrasnih magnetih, obeskih za ključe in interaktivnih platnih. Tudi muzeji na drugi strani že dolgo nimajo več zgolj razstavne funkcije, ampak spodbujajo obiskovalčev aktivni angažma. Umetnosti naj se ne občuduje kot nekaj tujega, nedosegljivega; umetnost naj spodbuja k razmišljanju, h kritiki, k akciji, se danes pogosto poudarja. Art in Island in podobne turistične atrakcije dodajajo: umetnost naj predvsem zabava. Bi lahko potemtakem rekli, da je zabava sama po sebi umetnost? Odgovor je seveda odvisen od gledišča, ki vam ga ne bomo vsiljevali. Predlagamo zgolj izhodišče: pustite se nagovoriti podobi. Na primer poslikavam Banksyja, »modernega urbanega Zorrota«, ki so do 28. 9. 2016 na ogled v Layerjevi hiši v Kranju.

dr. Natalija Majsova, kulturologinja, raziskovalka, VPŠ ERUDIO