RDEČE ZELJE Z BRUSNICAMI

Sestavine:
– 1 majhna čebula,
– 400 g rdečega zelja,
– 1 žlica oljčnega olja,
– sol,
– ½ žlice limoninega soka,
– 150 ml zelenjavne juhe,
– pest suhih brusnic,
– 4 žlice rdečega vina (izberite dobro, kvalitetno vino),
– 1 žlička jedilnega škroba.rdece-zelje

MARINIRAN TOFU ALI SEITAN

Sestavine:
– na rezine narezan nedimljen tofu (izberite ekološkega, saj je soja ena od najbolj razširjenih gensko spremenjenih živil) ali seitan (vsebuje gluten, torej ni za ljudi s celiakijo),
– česen,
– balzamični kis,
– 3 velike žlice sojine omake,
– timijan, origano, lovor,
– pest lešnikov.

POSTOPEK:

Mariniranju tofuja ali seitana namenite pol dneva.

1. Tofu ali seitan oplaknite s hladno vodo, obrišite do suhega in zrežite na 1 cm debele rezine. Česen olupite.
2. Balzamični kis zmešate z rdečim vinom, sojino omako, 1 žlico olja, 100 ml vode, česnom, timijanom, origanom, lovorom. Marinado zavrete in z njo prelijete tofu. V hladilniku naj stoji vsaj 4 ure oz. pol dneva.
3. Istočasno namočite suhe brusnice v 2 dcl vode, jih zavrite in pustite.
4. Lešnike v ponvi proti sprijemanju popražite brez maščobe in jih nasekljajte.
5. Za rdeče zelje z brusnicami olupite čebulo in jo na drobno nasekljajte. Zelje operite, očistite in drobno nastrgajte (“naribajte”).
6. V loncu s premazom proti sprijemanju segrejte olje in podušite čebulo da postekleni. Vmešajte zelje, ga malo solite in med mešanjem 3 minute segrevajte. Pokapajte z limoninim sokom,  da ohrani lepo vijola barvo, pokrijte in dušite 5 minut. Zalijte z zelenjavno juho, ga pokrijte in na šibkem ognju kuhajte 10 minut.
7. Vmešajte brusnični kompot. Rdeče vino razžvrkljajte s škrobom in ga vmešajte v zelje. Na hitro prevrite, da se omaka zgosti. Shranite ga na toplem.
8. Tofu/seitan vzamete iz marinade in odcedite. Ponev za žar premažite na tanko z oljem in pecite tofujeve/seitanove rezine (na vsaki strani 2 minuti).
9. Tofu/seitan potresite z lešniki in po porcijah razdelite z rdečim zeljem z brusnicami.

Odlična priloga so mlinci, ki vsebujejo pšenico, ali kuhan krompir, če bi se ji radi izognili.

Ob kosilu se poda rdeče vino, ki ste ga uporabili za rdeče zelje.

Poleg tega da je obrok zelo okusen, boste z rdečim zeljem, ki je sveže, lokalno in sezonsko,  prejeli obilico vitaminov, med njimi antioksidantov, antocianinov ter vlaknin. Antocianini, ki mu dajejo značilno vijola barvo hkrati blažijo vnetja v vseh tkivih in tudi sklepih.

Dober tek!

Bi želeli izvedeti več o običajih v času godovanja svetega Martina? Vse in še več o martinovanju preberite na tej spletni povezavi.

Tanja Bordon, univ. dipl. inž. zootehnike, spec. klin. dietetike, višješolska predavateljica na programih gostinstvo in turizem, velnes in kozmetika.