Na sončno in nekoliko hladno četrtkovo jutro 29. septembra smo se  v okviru projektnih dni odpeljali proti svetovno znanemu obmorskemu mestu kanalov in mostov v severnem Jadranu, Benetkam.gondola

Da bi delo na terenu potekalo nemoteno, so dijaki mesto spoznali že dan prej, saj so morali sami pod mentorstvom učiteljev raziskati njegov nastanek in zgodovino, način življenja ter težave, s katerimi se dandanes soočajo Benečani. Razdelili so se v skupine glede na interese in naredili načrt, kako se lotiti nalog na terenu.

Po nekaj urni vožnji in z nepričakovanim postankom zaradi policijske kontrole prometa smo prispeli do kraja Punta Sabbioni, kjer smo se sredi dneva vkrcali na turistično ladjico, ki nas je preko lagune pripeljala do osrčja mesta na vodi, trga Sv. Marka. Tam so se dijaki razkropili in pomešali med množico turistov, ki se dnevno vije po ozkih uličicah mestnega jedra med Markovim trgom in mostom Rialto.

Ker je bila ekskurzija medpredmetno zasnovana, so morale skupine v slabih štirih urah in v sončni pripeki, bolj značilni za poletni čas, zbrati gradivo za svoje področje. Na izbiro so imele reportažo o projektu Mojzes, fotozgodbo z naslovom Tudi to so Benetke, fotoreportažo v tujih jezikih, snemanje nekajminutnega filma na temo Moje življenje v Benetkah, oblikovanje fotozgodbe s pomočjo posnetih sebkov (selfijev) ali anketiranje mimoidočih turistov oziroma domačinov ter predstavitev rezultatov v obliki kratkega, nekajminutnega filma.

Ob 16. uri smo se utrujeni in polni vtisov vkrcali na ladjico in se odpravili proti parkirišču, kjer nas je čakal naš avtobus. Sledila je vožnja  proti Ljubljani, kamor smo prispeli v večernih urah.

 

profesorji

Vanja Zidar Šmic, profesorica na ERUDIO zasebni gimnaziji.