Čas, ki vam najbolj odgovarja za učenje, je odvisen od vaših osebnih preferenc. Če pa spadate med tiste, ki jim ni težko vstati kakšno uro prej, je tečaj v jutranjih urah dobra izbira. Spodaj smo strnili nekaj razlogov, ki so se glede na naše izkušnje izkazali za najbolj prepričljive.

SPOČITI MOŽGANI 

Jutro je dober čas za učenje, saj so naši možgani sveži in pripravljeni na nove izzive. Kadar smo spočiti, delujemo bolj produktivno, prav tako je zjutraj stopnja stresa nižja kakor kasneje tekom dela, tako da se učenju lahko bolj zbrano posvetimo. Na Univerzi Teksas so v letu 2008 opravili raziskavo med dodiplomskimi študenti, ki je pokazala, da so tisti, ki so se opredelili kot ‘jutranji tip’ v povprečju dosegali boljše akademske rezultate.

BOLJŠA ORGANIZIRANOST DNEVA

Ko zaključimo z delom, to po navadi še zdaleč ne pomeni zaključka delovnega dne. Čaka nas še postanek v trgovini, pomoč otrokom pri njihovih šolskih obveznostih, sprehod s psom ipd. Ob takšnem urniku se nam včasih zdi nemogoče, da bi si popoldne lahko privoščili prostočasovne aktivnosti in izobraževanja. Če obstaja možnost, da se jezikovnega tečaja udeležimo že zjutraj pred službo, je to zelo dobra rešitev, da si dan organiziramo tako, da to ne vpliva na ostale obveznosti.

JUTRANJI TEČAJ – VEČJA MOTIVACIJA

Kadar smo že nekoliko utrujeni in sploh kadar nismo najboljše volje (morda nam je ravno tisti dan na ‘žulj stopil’ nerazumevajoči nadrejeni), hitro najdemo izgovor, da ‘špricamo’ jezikovni tečaj, ki ga imamo na urniku za tisto popoldne. Če si jezikovni tečaj organiziramo kot prvo stvar zjutraj, bo morda to najboljše zagotovilo, da se bomo zares v celoti posvetili jeziku in ne bomo pri sebi premlevali krivic preteklega dne oz. se v mislih zatekali k družinski večerji v domačem zavetju.

MAJHNA OSEBNA ZMAGA ŽE ZJUTRAJ

Verjetno smo že vsi kdaj prebirali navdihujoče zgodbe o uspešnih posameznikih, ki svoj dan začnejo že zgodaj in si vzamejo čas za svoje rituale? Zavedanje, da smo naredili nekaj pomembnega zase že pred prihodom v službo, nedvomno prispeva k boljši samozavesti in občutku osebnega zadovoljstva. Takšen majhen jutranji dosežek nam da potrebno vzpodbudo ter svež zagon tudi za vse službene naloge, ki nas tisti dan še čakajo.

Pri izbiri najboljšega obdobja v dnevu za učenje tujega jezika je najpomembneje, da poslušate sami sebe in sledite svojim navadam. Če niste prepričani, poskusite obe opciji in se prepričajte, kaj vam bolj ustreza. Ker je pomembno, da imate izbiro in tako zagotovite, da bo proces učenja za vas optimalen, smo tudi na ERUDIO jezikovnih tečajih poskrbeli, da se jezikovnih tečajev v skupini lahko udeležite že zjutraj ali popoldne oz. zvečer.

Pripravila: Kaja Založnik, ERUDIO jezikovni tečaji