Letošnja zima nam ni postregla z obilico snega, zato smo lahko ves čas obiskovali gozd in raziskovali zimo malo drugače. Najbolje pri gozdu je, da ga lahko doživimo z vsemi čutili hkrati, kar pripomore k boljšemu razvoju in dobremu počutju. Otroci so v naravi zelo aktivni in hitro začnejo sami raziskovati okolico. Najbolje je, da jim pustimo, da se sami zaposlijo, hkrati pa opazujemo in vzpodbujamo tiste, ki potrebujejo nekaj pomoči.

KAJ VSE OTROCI POČNEJO V GOZDU?
RAZISKUJEJO

Pri otrocih je raziskovanje povsem naravno in spontano. Vse jih zanima in hitro bodo našli marsikaj zanimivega. Pozimi lahko raziskujemo led, luže, ki zamrznejo, iščemo najmanjše prebivalce gozda ter si jih pobližje ogledamo. Pogosto najdemo sledi v blatu ali snegu in ugotavljamo, katera žival jih je naredila. Lahko skačemo po blatu in tečemo po kupih listja.

GRADIJO

V gozdu najdemo veliko naravnega materiala, ki ga otroci takoj uporabijo za izdelovanje raznih hišk za palčke in tistih malo večjih hiš za otroško igro. Njihovi domišljiji res ni konca in med gradnjo se otroci hitro povežejo med seboj, si razdelijo vloge in si pomagajo. Tako spletajo močnejše prijateljske vezi, krepijo odnose ter razvijajo pozitivna čustva.

                

USTVARJAJO IGRE IN RAZVIJAJO MOTORIČNE SPRETNOSTI

Otroke povabimo, da naberejo čim več naravnega materiala (palice, mah, listje, veje, storže …) in nato skupaj sestavimo progo, čez katero se bodo otroci gibali. Lahko urimo različne poskoke (sonožni, po eni nogi), hojo po vseh štirih, vzvratno hojo in tako še dodatno
razvijamo motoriko. Otroci lahko samostojno pripravljajo in spreminjajo poligon ter si izmišljujejo različne oblike gibanja.

                   

POZITIVNI UČINKI GOZDA

Bivanje v gozdu ima res veliko pozitivnih učinkov, ki jih kaj hitro opazimo pri otrocih:

– izboljšajo se odnosi,

 – motivacija je večja in dlje časa prisotna,

 – otroci postajajo vedno boljši opazovalci,

 – krepi se spontana igra,

– otroci se začnejo več pogovarjati,

– postanejo bolj pogumni in samozavestnejši,

– izražajo bolj pozitivna čustva in so ves čas nasmejani.

PELJIMO OTROKE V GOZD

Res jih peljimo! Vsaj enkrat na teden, da se sprostijo, tečejo, skačejo, raziskujejo, se umažejo in nasmejijo. Naj bodo naši otroci srečni v naravi.

Pripravila: Tamara Starovasnik, dipl. prof. RP, vzgojiteljica v Zasebnem vrtcu SONČEK