3 JEZIKOVNE NAVADE, KI VAM VZAMEJO MANJ ČASA KOT BRSKANJE PO FACEBOOKU

Se sprašujete kako lahko jezikovne navade spadajo v kategorijo novoletnih zaobljub? Približuje se konec leta – čas, ko si naprtimo cel kup odločitev, kako bomo stvari v prihodnjem letu počeli drugače. Ena izmed pogostejših novoletnih zaobljub je, da bomo več časa posvetili učenju jezikov. Se vam to sliši znano? Tudi sami opažate, kako hitro izgubljate znanje tujega jezika, ki ste ga nekoč že imeli? Ampak kaj, ko ste vedno prezaposleni, da bi se posvetili osvežitvi in nadgrajevanju jezikovnega znanja. Ste tokrat odločeni, da bo naslednje leto šlo zares?

Preden si postavite pretirano ambiciozne cilje, nad katerimi boste obupali že februarja, pomislite na vse kratke rutine, za katere najdete čas vsakodnevno, ne glede na to, koliko drugega dela imate. Naj vam predlagamo tri preproste navade za ohranjanje stika z jezikom, ki vam skupno ne bodo vzele več kot 30 min. Se strinjate, da je to manj časa, kakor ga dnevno preživite na družabnih omrežjih?

10 MIN: KAJ SE DOGAJA PO SVETU?

Prva jezikovna navada.
Preberite vsaj eno novico v ciljnem jeziku. Na spletu lahko dostopate do mnogih časopisov v tujih jezikih, ki poročajo o svetovnih temah. Morda ste novice že slišali ali prebrali v enem izmed domačih medijev, kar pomeni, da vam je vsebina znana in zato lažje razumljiva tudi v tujem jeziku. Nekaj primerov za začetek: angleški BBC, nemški der Standard, španski El País ter ruski Kommersant.

Ponekod boste novice v tujem jeziku lahko tudi poslušali. Če se vam vendarle zdi, da je vaše znanje preveč pomanjkljivo, da bi zmogli slediti tempu naravnega govorca, lahko najdete tudi spletne strani s posnetki, kjer je hitrost branja novic prilagojena tistim, ki se ciljnega jezika učimo.

10 MIN: BALZAM ZA MOJA UŠESA

Druga jezikovna navada.
Vzemite si nekaj minut za poslušanje – aktivnost, ki ni koristna samo za širjenje besednega zaklada, ampak je pomembna tudi za usvajanje značilne intonacije ter pravilne izgovorjave v ciljnem jeziku. Najboljše pri poslušanju pa je, da lahko istočasno postorite še druge nujne opravke – malicate, pospravite stanovanje, si umijete zobe …

Če nič drugega, si dnevno zavrtite vsaj eno pesem v ciljnem jeziku. Za bolj informativne vsebine poskusite najti podcast na temo, ki vam je pisana na kožo. Če pa ste ljubitelj serij, vam bo zagotovo zanimivo najti svojo najljubšo serijo s sinhronizacijo v ciljnem jeziku. Znate tudi vi nekatere šale iz Prijateljev že praktično na pamet? Preverite, če vam bodo smešne tudi v tujem jeziku.

10 MIN: PONOVITEV BESEDIŠČA MED TV-OGLASI

Tretja jezikovna navada.
Če pri takšnem načinu učenja pogrešate več sistematičnosti in imate občutek, da si s težavo zapomnite nove besede in fraze, si začnite beležiti novo besedišče. Svetujemo vam do 5 besed dnevno, vendar je najbolje, da najdete svoj sistem, ki je odvisen od želene intenzivnosti učenja. Neznanih besed bo zagotovo več, a če se boste ustavljali pri vsaki, obstaja velika verjetnost, da boste nad svojo dnevno rutino predčasno obupali.

Če želimo novo besedišče resnično ponotranjiti, je pomembno, da se z njim večkrat srečamo. Na spletu imate na voljo aplikacije, ki vam omogočajo, da si nove besede shranite, potem pa vam sistem v določenih intervalih prikazuje besede, katerih pomen morate uganiti. Ko boste imeli aplikacijo naloženo na telefonu, ne bo več izgovorov o pomanjkanju časa, saj si zagotovo lahko vzamete kakšno minuto, medtem ko kuhate ali čakate, da minejo oglasi na TV.

Če se boste držali jezikovne novoletne zaobljube z upoštevanjem te preproste vsakodnevne rutine, boste z ohranjanjem svojega znanja tujega jezika že na dobri poti. Če želite jezik resnično obvladati, pa je zelo pomembno, da ga redno tudi govorite.

Sedaj je idealen čas, da nehate odlašati z obiskom tečaja, o katerem že toliko časa govorite, in se nam januarja pridružite v eni izmed naših jezikovnih skupin.

Če ste še nekoliko sramežljivi, za praznike podarite darilni bon ERUDIO izobraževalnega centra in se jezika učite v družbi ene izmed svojih najljubših oseb.

Kaja Založnik, ERUDIO Jezikovni tečaji.