Jesen se po koledarskem letu začne s 23. septembrom. Na ta dan sta noč in dan enako dolga, čemur rečemoimg_1507 jesensko enakonočje. Po 23. septembru se dan krajša, tako da je noč vse daljša in to vse do 21. decembra.  

Ta letni čas nam ponuja nešteto priložnosti za igro in ustvarjanje z jesenskimi plodovi. Naj nas slabo vreme in ohladitev ne zadržita doma pred televizijo. Potrudimo se in se sprehodimo do bližnjega gozda in naberimo nekaj plodov, s katerimi lahko otroci ustvarjajo ali se z njimi igrajo.

SPUŠČANJE IN LOVLJENJE HELIKOPTERČKOV

Plodovi javorja imajo po eno krilce in so v parih združeni v »helikopterčke«. Starši spuščajte d_javorhelikopterčke s stola ali okna, otroci pa naj jih poskušajo uloviti. Igro lahko tudi obrnete, tako da starši prevzamete vlogo lovilcev. Zabava je zagotovljena!

IZDELAVA DREVES IZ LISTOV

V gozdu skupaj z otrokom naberite jesensko listje vseh barv. Doma na karton narišite deblo (to lahko naredi tudi otrok sam), v krošnjo pa z lepilom prilepite nabrane liste iz gozda. Umetnina bo lepo okrasila vaš dom.     

IZDELAJMO TETKO JESEN

Izdelana tetka jesen iz naravnega materiala, ki ga najdemo jeseni, bo lepo pozdravila vsakega obiskovalca, ki bo prišel k vam na obisk. Izdelava bo vam in otrokom pričarala čudovit in ustvarjalen dan.

10712713_10204154790941350_2830771735072800867_n

ŠPORTNI PRIPOMOČEK IZ KOSTANJA

Iz divjega in pravega kostanja lahko izdelamo marsikaj. Lahko jih preluknjamo in uporabimo kot perlice ter jih nizamo na vrvice, dodamo nekaj zobotrebcev in dobimo ježke ali druga gozdna bitja. Izdelamo lahko tudi leteče kroglice:

Kostanj preluknjamo in čezenj napeljemo trakce različnih barv. Na eni strani jih zavežemo in že so pripravljeni na letenje. Pri metanju na tla narišite črto, s katere vsi hkrati mečete v isto smer. Pazite na varnost. Metanje zaposli ne samo mišice prstov in rok, pač pa tudi vse ostale telesne mišice. Pomanjkljivost metov  je v tem, da večina otrok uporablja le eno, prednostno roko, zato bodite pozorni in otroke spodbujajte, da mete izvajajo tako z levo, kot tudi z desno roko.   

                vrtec1

Tanja Holcar, dipl. vzg., Zasebni vrtec Sonček, Kamnik