12. 10. 2016, na sončno sredino jutro, smo se z dijaki, ki so si kot izbirni predmet izbrali naravoslovje, odpravili na geološki sprehod po Ljubljani. Ogled smo organizirali pod okriljem Mestne občine, saj je Ljubljana letos Zelena prestolnica Evrope.
Najprej smo si ogledali Mestno hišo, kjer smo se srečali s preseki lijiotidnih školjk v podpeškem apnencu. Kot že ime pove, ta apnenec kopljejo v Podpeči blizu Ljubljane, s tem pa so pričeli že stari Rimljani. Zaradi potrebe po transportni poti so spremenili strugo Ljubljanice. Iz tega kamna so narejeni stebri pa tudi tla. Preseki školjk strokovnjakom pomagajo pri določevanju starosti kamnine. Kot zanimivost naj omenim, da je bil ta kamen najljubši Jožetu Plečniku, ljubljanskemu arhitektu.
Po ogledu Mestne hiše smo se odpravili do Robbovega vodnjaka, kjer smo spoznali še več vrst kamnin, si ogledali Prešernov spomenik in različne zgradbe stare Ljubljane.
Tudi tokratna “učilnica,” ki ni bila omejena na nekaj kvadratov in štiri stene, nam je dala ogromno novega znanja. Ogled je bil zelo zanimiv in poučen, naklonjeno pa nam je bilo tudi vreme, saj je bilo za mesec oktober čudovito.


Dominika Švajger, prof. kemije in biologije na ERUDIO zasebni gimnaziji.