Kako zelo smo jo čakali – dijaki in profesorji ERUDIO zasebne gimnazije – prvo »pokoronsko« fakultativno ekskurzijo. Izbrali smo si germanski državi in z obiskom pomembnih naravnih in zgodovinskih spomenikov medpredmetno povezovali svoje znanje, pridobljeno pri pouku. Vas zanima, kaj vse smo obiskali in kako smo se imeli? Berite dalje.

Rudnik soli Hallein pri Salzburgu

Gre za eno od najzanimivejših atrakcij in najlepših podzemnih svetov, ki jih premore Evropa. Sol pridobivajo z “mokrim rudarjenjem” – sladka voda se dovaja v goro, ki odstrani sol iz kamnine. Nastane koncentrat solne raztopine s 26,5-% vsebnostjo soli. Najzanimivejša sta bila 40-metrska tobogana, po katerih so se rudarji spuščali nižje v rove.

Po obisku muzeja smo se sprehodili po praznično okrašenem Salzburgu. Nakupovali smo na božičnem sejmu, spili kar nekaj litrov vroče čokolade in se nasladkali s cimetovimi piškotki.

Koncentracijsko taborišče Dachau Ogled taborišča Dachau nas je najbolj pretresel. Razmišljali smo o človekovi moči in stopnji nasilja, ki ga ta premore, če se tako odloči. Taborišče so najprej opisovali kot prvo koncentracijsko taborišče, v katerem so »prevzgajali« politične nasprotnike (antinaciste), kasneje pa so v njih strahotno mučili in izkoriščali vse, ki so bili ali nasprotnomisleči. Koncentracijsko taborišče je rekonstruirano, a se na vsakem koraku čuti težka energija in trpljenje nedolžnih ljudi – pa čeprav bo od strahotnih dogodkov kmalu minilo že 100 let.

Müncehn in največji tehniški muzej

Po obisku taborišča smo se odpeljali v Münchnu, ki je prav tako že pripravljen na najlepši mesec v letu. Na tržnici smo si privoščili topel napitek in poskusili njihove tradicionalne jedi.

Izlet smo zaključili z obiskom najsodobnejšega in največjega tehnološkega parka; tehniškega muzeja v Münchnu. Ta v 5. nadstropijih ponuja razstave s področij znanosti in tehnologije. Letno ga obišče približno 1,5 milijona obiskovalcev. Glavni sedež Nemšega muzeja je majhen otok na reki Isar, ki je bil uporabljen za spravilo lesa od srednjega veka. Poleg glavne lokacije na muzejskem otoku ima muzej še dve podružnici v in blizu Münchna ter eno v Bonnu.