Študenti in študentke ERUDIO VPŠ in VITT so se 25. maja podali na strokovno ekskurzijo v Trst, kjer sta jih spremljala doc. dr. Natalija Majsova in gostujoči predavatelj doc. ddr. Aljoša Pužar.

OGLED TRŽAŠKEGA MESTNEGA JEDRA
Ekskurzijo smo pričeli z etnografsko obarvanim ogledom tržaškega mestnega jedra. Ogled je vodil ddr. Aljoša Pužar, ki se je posebej osredotočil na razvoj Trsta kot izrazito večkulturnega mesta, kjer so v različnih zgodovinskih obdobjih sobivali različni družbeni sloji, politična prepričanja, arhitekturni slogi in narodnosti.
TRST: PRISTANIŠKO, SLOVENSKO, ITALIJANSKO, HABSBURŠKO MESTO in … MESTO KAVE in KAVBOJK 🙂
Tako nam je lahko Trst predstavil kot pristaniško, slovensko, italijansko in habsburško mesto ter, nenazadnje, kot mesto, ki je bilo v jugoslovanskih časih za marsikoga sinonim za kavo in kavbojke. Uvod ddr. Pužarja so študenti nadgradili z lastnim etnografskim delom; odpravili so se po različnih poteh, raziskovali kavarne, katedrale, umetnost in nasploh sodobni utrip Trsta.
“ESPRESSO” DOBRODOŠLICA V PODJETJU ILLY
Ravno ko smo se v Trstu začeli počutiti že skorajda bolj domače kot v Ljubljani, smo morali naprej oz. nazaj proti Sloveniji. Na poti smo se ustavili v tovarni kavnega mogotca Illy, tudi prejemnika več nagrad za trajnostnost poslovnega modela. Illy vodiči so nas po obvezni espresso-dobrodošlici gostoljubno popeljali po različnih oddelkih tovarne, tako da smo si lahko ogledali, kako potekajo procesi izbiranja, sortiranja, praženja in pakiranja kave. Posebej nas je navdušila pozornost, ki jo Illy namenja zagotavljanju kakovosti svojih izdelkov. Nekaj smo jih za popotnico in spomin lahko odnesli tudi domov, kamor smo iz Trsta nedvomno odšli z razširjenimi obzorji.
Viš. pred. Lara Kandus, ERUDIO VPŠ in ERUDIO VITT