Ni vam treba hoditi daleč, saj se veliko privlačnih in zanimivih lokacij nahaja prav v Sloveniji, mogoče celo v vaši bližini. Za vas smo pripravili dva pohodniška izleta, ki sta zanimiva kot aktiven zaključek dopustniškega obdobja ali kot aktiven uvod v jesen.

Dom na Komni

Dom na komni

Izhodišče za izlet se nahaja pri Koči pri Savici. Pot je po zahtevnosti lahka označena pot in je priporočena tako za mlade, starejše kot tudi družinski izlet. Zaradi dobre označenosti in jasnih markacij smo uspešno sledili poti brez skrbi, da bi se izgubili ali spregledali markacijo. Začetek poti nas je vodil po zavitem in kar 48 serpentin dolgem zmernem vzponu, pot pa se potem nadaljuje z zmernim do delno strmim vzponom. Po približno dveh urah in pol nas razveseli Dom na Komni, ki je stalno odprt (tudi pozimi) in poleg prenočišč ponuja tudi odlično domačo kuhinjo. Bolj navdušeni pohodniki lahko pot nadaljujejo in se odpravijo naprej proti Krnskemu jezeru, Koči pri Triglavskih jezerih, Krnu, Kalu ali Črnemu jezeru …

Koča na Planini pri Jezeru

Pot ima prav tako oznako lahka označena in nezahtevna pot. Izhodišče za izlet predstavlja Planina Blato, kjer je treba plačati parkirnino.
Široka gozdna pot se začne že precej hitro dvigovati in vključuje tudi nekaj strmih vzponov.

koca na planini pri jezeru

Po dobri uri smo prišli iz gozda na slikovito Planino v Lazu, uživali v pogledu na koče, smrekov gozd in hribe v ozadju. Pot smo nadaljevali po travniku čez dolino, čakalo nas je le še nekaj zmernih vzponov, nato pa smo prispeli do koče na Planini pri Jezeru, kjer smo si privoščili joto in poležavanje na travi ob jezeru, nato pa se odpravili nazaj proti izhodišču.
V tokratnem članku smo vam prestavili dve ideji za pohodniška izleta, ki nista preveč naporna, a vam bosta vseeno dvignila srčni utrip. Če ste dopust resno izkoristili za počivanje in se ne počutite pripravljeni za daljšo hojo z vzponi, vam priporočamo sprehod okoli Bohinjskega jezera. Čeprav je videti veliko, boste za pot okoli jezera, ki je ves čas položna, potrebovali dobri dve uri in pol.

Romana, referat visoke šole