Čeprav nas do konca pouka loči le malo več kot mesec dni in pol, pa je to za mnoge najbolj stresni čas. Dijaki imajo več izpitov na teden, nekateri popravljajo ocene za nazaj, četrti letniki pa se intenzivno pripravljajo na maturo.

Da bomo vsi malo bolj sproščeni, sem zbrala nekaj vaj, ki so namenjene premagovanju stresa. Te vaje lahko naredite sami ali pa v skupini.

Poskusite, ne bo vam žal!

1. Vaja teže

Poiščite si prostor, kjer se lahko usedete in se udobno namestite. Zaprite oči in si v mislim petkrat do sedemkrat ponovite: ‘Moja desna roka je prijetno težka’. Kmalu boste zares začutili težo. Ta občutek spremljajte, nato pa enako ponovite s svojo levo roko. Opazujte, kakšen učinek imajo vaše misli na vaše telo. Na koncu si ponovite: ‘Čisto miren/mirna sem. Z mano je vse v redu’. Umirjeno dihajte še naprej, potem pa počasi odprite oči. Vajo ste uspešno končali. 

2. Vaja dihanja

Ulezite se na tla in zaprite oči. Nekajkrat globoko vdihnite zrak skozi nos in izdihnite skozi usta. Roke položite na svoje prsi in opazujte, kako vaša pluča premikajo vaš prsni koš. Predstavljajte si, da z vsakim vdihom vase sprejemate belo svetlobo, z vsakim izdihom pa izdihavate neprijetne občutke. Nekajkrat ponovite.

3. Postopno mišično sproščanje

Udobno se namestite v fotelj ali stol. Naslonite se nazaj. Stisnite pest z dlanjo desne roke, zategni mišice v roki za približno 5 sekund, nato pa roko sprostite. Enako ponovite z levo roko. Dvignite obrvi in nagubajte čelo. Držite 5 sekund, nato sprostite. Čvrsto stisnite oči, nato pa napetost postopno spuščajte. Stisnite ustnice skupaj, ne pa tudi zob ali čeljusti. Držite, nato popustite. Potegnite glavo nazaj in pritisnite proti naslonu stola (ne dvigujte glave v zrak). Alternativno lahko spustimo brado proti prsim in istočasno preprečujte, da bi se jih dotaknili. Sproščali boste glavne mišične skupine telesa od zapestij do nog. Na koncu vaje opazujte občutek v mišicah. Če ste vajo pravilno izvedli, bi morale vaše mišice postati mehke in tople. 

4. Vizualizacija

S to vajo boste trenirali svojo moč domišljije. V mislih si lahko predstavljate na primer: sliko morja in nežnih valov, toplino kamina, vonj pokošene trave, … Pomembno je, da sceno vizualizirate z dovolj podrobnostmi, da popolnoma pritegne vašo pozornost. Ko dosežete stanje sproščenosti, boste čutili manjšo napetost v mišicah, upočasnitev srčnega utripa in znižanje krvnega pritiska. 

5. Vaja čuječnosti

Usedite se na stol in zaprite oči. Najprej svojo pozornost usmerite v svoje noge. Razmišljajte o tem, kako čutite tla pod svojimi stopali. Opazujte svoj hrbet – kje čutite napetost, bolečino? Na koncu opazujte svoje dihanje – bodite pozorni na vsak vdih in izdih. Če vmes začnete razmišljati o drugih stvareh, nežno spet preusmerite svojo pozornost na dihanje. Vzemite si dovolj časa, da lahko res začutite svoje telo. 

Omenjene vaje vam lahko izredno pomagajo in vas umirijo. Za premagovanje stresa se lahko posvetite tudi športnim aktivnostim ali umetniškemu ustvarjanju. Poskrbite, da jeste zdravo hrano, da popijete dovolj vode in da vsako noč dobite vsaj 8 ur spanca.

Avtorica: Ana Varjančič, svetovalna delavka