Naložba v znanje ena izmed najkoristnejših naložb v življenju, saj izobraževanje širi obzorja, ustvarja nova poznanstva, omogoča osebno in karierno rast ter odpira nove poti. Seveda pa je pomembno, da izberete izobraževanje, ki vam je najbolj pisano na kožo. Na tak način lahko bistveno prispevate k temu, da boste izobraževanj tudi čim prej uspešno ter z veseljem zaključili. 

Pripravila sem nekaj napotkov, ki so vam lahko v pomoč pri odločitvi za najbolj primerno izobraževanje.

Premislite o svojih motivih, zakaj se odločate za izobraževanje

Verjetno je najbolj ključno najprej raziskati oziroma razumeti, ZAKAJ se sploh odločate za izobraževanje? Je to zahteva delodajalca? Je izobraževanje pogoj za višjo plačo, napredovanje v službi? Ali pa želite izpolniti vaš osebni cilj, poglobiti znanje ali biti boljši na določen področju? Med prvimi tremi in zadnjimi tremi razlogi je bistvena razlika. Pri prvih treh (zahteva delodajalca, višja plača, napredovanje) gre za zunanjo motivacijo. V drugih treh primerih pa vas poganja notranja motivacija, ki je običajno še bolj učinkovita, saj prihaja iz vas, iz neke vaše notranje želje ali potrebe. 

Izobraževanje skoraj nikoli ni enostavno, saj zahteva ogromno discipline, organizacije in odrekanja ter vzpostavljanja ravnotežja med službo, družino in študijem. V težkih trenutkih je prav notranja motivacija najbolj zaslužna za to, da ne obupamo, se ne ustavimo, temveč nadaljujemo in speljemo zastavljeno do konca. Tudi, če je prvotni razlog zunanja motivacija, lahko poiščite področja, ki se jih veselite in to vam bo dajalo moč, da vztrajate pri študiju do konca – do diplome, potrdila, certifikata, …

1. Najdite ustrezen program glede na vaše potrebe in želje

Najpomembnejši dejavnik pri izboru izobraževanja je gotovo ta, da vas vsebina zanima. Če imate proste roke pri izboru izobraževanja (na primer ni vaš delodajalec tisti, ki vam kot pogoj postavi vpis na določen študij ali izobraževalni program), vam svetujem, da dobro razmislite, kam se vpišete oziroma kaj izberete. Od tega, ali boste dobro izbrali, je v veliki meri odvisna tudi vaša motivacija za študij, česar smo se dotaknili že zgoraj. Pred vpisom si natančno poglejte vsebine, ki jih izobraževanje vključuje 

2. Razmislite, kateri način študija vam najbolj ustreza

Raziščite, kakšne možnosti študija vam izobraževalna inštitucija ponuja? Kakšne rešitve zagotavlja v primeru ponovitve izredni razmer, kot smo jih izkusili v času epidemije? Ali izvaja ONLINE študij in omogoča pogled posnetkov tudi za nazaj?

3. Najdite cenovno najboljšo rešitev zase

Cena izobraževanja je sicer pomemben dejavnik, vendar naj ne bo edini kriterij pri izboru študija ali šolanja. 100 evrov višja šolnina se pri obročnem plačilu pozna le 10 evrov mesečno. Dobro premislite, saj vam lahko tovrsten mesečni dodatek pogosto zagotovi različne ugodnosti in višjo kakovost. 

4. Bodite pozorni na »drobni tisk«

Če je izobraževanje plačljivo, preverite, kakšni so skupni stroški. Je šolnina opredeljena za posameznem letnik, ali je jasno navedena vpisnina, je potreben dodaten strošek za zaključni izpit, diplomo? Kakšen je strošek, če izobraževanja ne opravite v predviden roku? So predvidena kakšna doplačila v primeru epidemije? Nizka začetna šolnina ne pomeni nujno tudi, da je to finančno najbolj ugoden študij. 

5. Izberite zaupanja vredno izobraževalno ustanovo

Pozanimajte se, kakšen sloves ima izobraževalna ustanova, koliko let že obstaja in koliko ljudi se je tam izšolalo. Zelo dober način pridobivanja informacij so tudi priporočila, saj dobite informacije od dejanskih uporabnikov.

Na ERUDIO lahko s ponosom pritrdimo, da vam kot zaupanja vredna šola s 29-letno tradicijo zagotavljamo širok nabor javnoveljavnih izobraževalnih programov na različnih stopnjah izobraževanja. Naši visoko motivirani zaposleni in sodelavci sledijo visokim standardom kakovosti ter poskrbijo za najvišjo raven predajanja znanja. To potrjuje že več kot 1000 zadovoljnih udeležencev izobraževanj, ki nas z veseljem priporočijo tudi drugim.

Več o naših programih preberite tukaj: https://www.erudio.si