Trajnostni turizem predstavlja obliko turizma, ki upošteva tako svoje sedanje kot tudi prihodnje gospodarske, družbene in okoljske vplive. Kot turistična destinacija Slovenija pripoveduje trajnostno zgodbo; je zelena, čista, neokrnjena in s tem idealna za razvoj butičnih in aktivnih trajnostnih doživetij. Konec koncev je Slovenija leta 2016 s strani mednarodne organizacije za razvoj in prepoznavnost trajnostnega turizma Green Destinations kot prva država na svetu prejela naziv zelene destinacije.

Ker Slovenija ponuja zelo bogat nabor destinacij, kjer je poskrbljeno, da bo vaš obisk resnično trajnosten oz. zelen, smo pripravili izbor 5 predlogov tistih malo manj znanih destinacij, ki so po mnenju Konzorcija Slovenia Green pravi raj trajnostnih doživetij.

1. Poljanska dolina: »Dežela pod Blegošem« Poljanska dolina očara s številnimi slikovitimi potmi, čudovitimi razgledi in čistim zrakom. Tukaj se bodo najbolje počutili navdušenci nad pohodništvom in kolesarjenjem. Pohodna pot in kolesarski krog, speljan okrog občine Gorenja vas – Poljane, bosta zadovoljila še tako zahtevne pohodnike in kolesarje. Priporočamo tudi pohod po t. i. Rupnikovi liniji, ki med drugim postreže z ostanki najatraktivnejše vojaško-zgodovinske gradbene dediščine. Ne pozabite tudi na adrenalinsko preizkušnjo za vso družino na Starem vrhu ter na ogled muzejskih zbirk na Dvorcu Visoko.

2. Kras: »Kjer dozori okus« Miren z okolico predstavlja t. i. sanjavo stran Slovenije, kjer med Vipavsko dolino in Krasom uživamo v vonju po žajblju, borovcih in svežini. Tudi to okolje je zelo ugodno za ljubitelje pohodništva in kolesarjenja. Naj se vaše kraške dogodivščine pričnejo s pohodom do Pomnika miru Cerje, kjer boste priča veličastnim razgledom na morje, Alpe ter okoliške slikovite kamnite vasi, hkrati pa si boste lahko v podzemnih jamskih prostorih ogledali artefakte iz obdobja prve svetovne vojne. Svojo pot lahko nadaljujete skozi pisani svet porečja reke Vipave, ki je idealen naslov za vodna doživetja, kot sta supanje in kajakaštvo. Ta naravni habitat lahko raziščete tudi peš, s kolesom ali pa celo na konju.

3. Kočevsko: »Skrivnostni gozd Slovenije«  Skrivnostni gozd, čisti vodni viri ter naravna in kulturna dediščina so samo trije od mnogih razlogov za  nepozaben oddih v naravnem kočevskem okolju. Podajte se po številnih poteh s slikovitimi razgledi, uberite učno Medvedovo pot, preizkusite svoje meje na Roški pešpoti ali pa začutite moč pradavnine v pragozdu Krokar. V tistih najbolj vročih dneh zavijte do reke Kolpe ali Kočevskega jezera ter v neokrnjeni naravi in miru uživajte v vodnih dogodivščinah. Spustite se z raftom ali kajakom ali pa mirno zaplavajte v enem najčistejših vodnih habitatov. Tudi za ljubitelje kolesarjenja Kočevsko ponuja sto in eno možnost, od družinskega kolesarjenja na območju mesta Kočevje do zahtevnih avanturističnih tur po poteh Petra Klepca.

4. Pohorje: »Naravna oaza tik ob mestu«  Vitanjske Karavanke, vinorodni griči, prekrasno hribovje, ki mu kraljuje Rogla, pomirjujoča Dravinjska dolina in zdravilišče terme Zreče predstavljajo samo peščico biserov turistične destinacije Rogla -Pohorje, ki vabi predvsem tiste, ki počitniške dni najraje preživljajo aktivno, v objemu neokrnjene narave. Sprehodite se po mehki preprogi iz travniške ruše do najvišje ležečega barja v Sloveniji – Lovrenška jezera, ali pa enostavno pobegnite od vsakodnevnega vrveža v mirno okolje Žičke Kartuzije, kjer si lahko ogledate različne razstave o zgodovini kartuzije in se okrepčate v najstarejši delujoči slovenski gostilni. Kolesarski navdušenci boste na območju Pohorja lahko doživeli popolni aktivni odklop, saj vam zeleno okolje ponuja nešteto možnosti, od družinskega kolesarjenja po okoliških vaseh do strmih cestnih vzponov po gorskih poteh in adrenalinskih preizkušenj v Bike parku.

5. Bela Krajina: »Začutite utrip dežele ob reki Kolpi«  Neokrnjena narava, sanjave bele breze, šumenje čistih rek, odlična kulinarika in vrhunska vina so le nekaj dejavnikov, ki očarajo trajnostno navdušenega popotnika. Za ohladitev v vročih poletnih mesecih izkoristite potencial reke Kolpe, ki velja za eno najbolj čistih in neokrnjenih rek v Sloveniji. Zaplavajte s tokom umirjene reke, odveslajte s supom, kajakom, kanujem, ali pa si vodne radosti popestrite z razburljivim raftanjem. Za tiste manj navdušene nad vodnimi avanturami, priporočamo sprehod po učni poti ob strugi reke do čudovitega izvira reke Krupe, ki se nahaja ob vznožju 30 metrov visoke skalne stene. Lahko pa se priključite enemu izmed vodenih ogledov Krajinskega parka Lahinja, kjer boste občudovali neokrnjene gozdove, močvirja, kraške travnike in celo skrivnostno podzemno jezero.

Želimo vam prijetno trajnostno počitnikovanje! 🌞

PRIJAVA na študij trajnostnega turizma