Se sprašujete, kako povezati gostinstvo, gastronomijo in posebnosti slovenske kulturne dediščine? Se želite naučiti trajnostno upravljati z naravno in kulturno dediščino in ju pretvarjati v vznemerljiva turistična doživetja? Vas zanima, kako organizirati brezhibno prireditev v skladu s protokolarnimi pravili?
Ste na pravem mestu!
Dodiplomski študijski program Trajnostni turizem na ERUDIO VS nudi najsodobnejšo, butično študijsko izkušnjo. Študij poteka v majhnih skupinah motiviranih posameznikov s podobnimi vrednotami in interesi, pod vodstvom odzivnih in prilagodljivih predavateljev.
Program Trajnostni turizem nudi možnost pridobiti uporaben naziv za poklice sedanjosti in prihodosti.
Način izobraževanja
- Triletni, javno veljaven izredni študij, ovrednoten s 180 kreditnimi točkami (ECTS)
- Možnost online načina izobraževanja
- Ob začetku študijskega leta dobite urnik za celo študijsko leto, da lahko uspešno načrtujete in usklajujete vse obveznosti
- Modularna izvedba predmetov (predmet za predmetom), ki omogoča lažjo organizacijo učenja
- Študij poteka dvakrat tedensko v popoldanskem času (med 17:30 in 20:30)
- Izvedba predavanj poteka preko online portala
- Praksa je obvezni del študija; izvaja se pri delodajalcih
Pogoji za vpis
V prvi letnik visokošolskega strokovnega študijskega programa Trajnostni turizem se lahko vpiše:
- kdor je opravil maturo,
- kdor je opravil poklicno maturo ali zaključni izpit v kateremkoli štiriletnem ali petletnem (3+2) srednješolskem programu in
- kdor je pred 01. 06. 1995 končal katerikoli štiriletni srednješolski program.
- znanje slovenskega jezika na ravni B2 (za tujce, ki se vpisujejo v slovenski program) oziroma znanje angleškega jezika na ravni B2 (za tujce, ki se vpisujejo v angleški program)
ERUDIO Visokošolsko središče lahko omeji vpis, če število prijav bistveno presega število razpisanih mest.
Nadaljevanje študija po merilih za prehode
V drugi letnik visokošolskega strokovnega študijskega programa Trajnostni turizem se lahko vpišejo:
- Diplomanti višješolskih študijskih programov, sprejetih po 01. 01. 1994, sorodnih študijskih področij, ki izpolnjujejo pogoje za vpis.
- Študenti dodiplomskih programov, ki izpolnjujejo pogoje za vpis. Imeti morajo vsaj toliko KT iz predhodnega izobraževanja, kolikor jih potrebujejo za napredovanje po programu.
V primeru omejitve vpisa bodo kandidati izbrani glede na povprečno oceno višješolskega programa.
Pogoje izpolnjujete tudi, če ste opravili enakovredno izobraževanje v tujini.
Predmetnik
1. LETNIK: 60 KT
- Uvod v turizem in prosti čas
- Poslovanje gostinskih in hotelskih podjetij
- Osnove pisnega, vizualnega in poslovnega komuniciranja
- Pravne podlage v turizmu
- Upravljanje zavarovanih območij
- Ekološko kmetovanje in pomen lokalne trajnostne oskrbe v turizmu
- Zaščitene narodne posebnosti in gastronomska kultura
- Vodenje skupin in participativno upravljanje
- Osnove doživljanja narave in temelji iskustvenega učenja
- Interpretacija naravne in kulturne dediščine v turizmu
- Poslovna komunikacija v angleščini
2. LETNIK: 60 KT
- Osnove podjetništva in menedžmenta
- Geografija turizma
- Ekonomika turizma
- Ekoturizem
- Uvod v trajnostni razvoj in kakovost življenja -
- Osnove zbiranja in analize podatkov
- Trženje v gostinstvu in turizmu
- Komunikacija v nemščini
- Doživljanje krajine
- Govorice prehranskih kultur
- Dva programska izbirna predmeta
3. LETNIK: 60 KT
- Komunikacija v italijanskem jeziku
- Menedžment potovanj in poslovanje potovalnih agencij
- Menedžment turistične destinacije
- Dietetika in prehranski stili
- Kakovost hrane in pijače
- Poslovni protokol in bonton
- Trije izbirni predmeti
- Praktično usposabljanje
- Diplomska naloga
PROGRAMSKI IZBIRNI PREDMETI:
- Menedžment arheološke dediščine za turistično izrabo
- Etnološka dediščina in turizem
- Turizem in medkulturne razlike
- Pohodniški in kolesarski turizem
- Urbani turizem in umetnost
- Trajnostni dizajn v turizmu
- Turizem in mediatizacija
- Turizem pustolovščin in doživetij
- Turizem vodnih športov
- Turizem in rekreacija na podeželju
- Management prireditev
- Tehniška dediščina in osnove muzeologije
- Zdravje in turizem
Šolnina in plačilni pogoji
- PREMIUM Online
- 2525 €
- Znesek velja za plačilo šolnine v enkratnem znesku ob vpisu
- Premium študij
- Šolski email z neomejenim prostorom
- Spletni dostop do gradiv
- Online predavanja
- Posnetki online predavanj
- Online opravljanje izpitov
- Kamera in slušalke
- * Popust za zvestobo -8%
- ** Družinski popust -5%
- Prijavi se zdaj!
- Možnost obročnega plačila
- Vpisnina
- 385 €
- Vpisnina velja za vse pakete
* Nekatere aktivnosti, določene s predmetnikom, potekajo bodisi v šolskih prostorih bodisi izven šole. Študentje bodo o tem pravočasno obveščeni.
* Cene veljajo za študijsko leto 2024/25.
Kaj je vključeno v šolnino?
- 100 % online študij* razen obveznih vaj in strokovnih ekskurzij
- interaktivni uvodni dan, kjer dobite vse ključne informacije o poteku študija
- 24-urni dostop do ERUDIO online portala in spletnih učilnic
- e-indeks, ki omogoča pregled ocen in spletno prijavo/odjavo od izpitov
- obveščanje preko portala, e-pošte in SMS sporočil
- google šolski e-mail z neomejeno količino prostora
- IT podpora v času predavanj in med online izpiti
- svetovanje in pomoč osebnega referenta pri vpisu in med študijskim letom
- dostop do kariernega centra in storitev kariernega svetovanja
- predavatelji iz prakse
- možnost strokovnih ekskurzij
- možnost izmenjave v tujini (Erasmus+)
- dostop do ERUDIO knjižnice
- spletni dostop do slovenskih (Cobiss plus) in tujih baz podatkov (Emerald)
- 10 % popust na vse ERUDIO jezikovne tečaje
- 20 % popust na frizerske storitve ERUDIO Beauty
Popusti in dodatne ugodnosti
- POPUST ZA ZGODNJE PRIJAVE - 150 € popust za vse prijave v 1. roku.
- POPUST ZVESTOBA 8% - za vse, ki ste se že izobraževali na ERUDIO (velja tudi za Zaris, Zavod IRC in EUROŠOLO).* Znesek popusta je na računu zaokrožen in izražen kot absolutna vrednost glede na izbrani program.** Ne velja za Jezikovne tečaje.
- DRUŽINSKI POPUST 5% - za vse, katerih ožji družinski člani so se ali se izobražujejo na ERUDIO (velja tudi za Zaris, Zavod IRC in EUROŠOLO).* Znesek popusta je na računu zaokrožen in izražen kot absolutna vrednost glede na izbrani program.** Ne velja za Jezikovne tečaje.
- PODJETJE 2+1 - pri vpisu treh oseb iz istega podjetja je najcenejša šolnina brezplačna.* Velja za sočasno vpisane v istem študijskem letu v katerikoli javnoveljavni celoletni program na ERUDIO, v primeru, da je plačnik podjetje. Velja ob 1. vpisu v študijski program za vsakega tretjega kandidata iz istega podjetja.** Ne velja za ponovni vpis.
- ERUDIO športnik 7% ali 15% - popust 7% za kategorizirane športnike in 15 % za vrhunske športnike (skladno s pravili za dodelitev ugodnosti športniku).* Znesek popusta je na računu zaokrožen in izražen kot absolutna vrednost glede na izbrani program.** Ne velja za Jezikovne tečaje.
Popusti se obračunajo na osnovno ceno šolnine. Pri posamezni šolnini se lahko obračuna več popustov, popusti se med seboj seštevajo.
Za dodatne informacije glede uveljavljanja popustov se obrnite na referat (01/548 37 66, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)
Potek vpisa
Vpis na ERUDIO Visokošolsko središče je omogočen do konca septembra, zato ne odlašajte s prijavo in si zagotovite svoje mesto.
Prijava za vpis mora biti obvezno oddana prek portala eVŠ - PRIJAVA. Po oddani prijavi vas povabimo na vpis.
Za vpis na ERUDIO Visokošolsko središče morate s seboj prinesti:
- osebni dokument
- davčno številko
- potrdilo o pridobljeni srednješolski izobrazbi (3. in 4. letnik ter maturitetno spričevalo)
- 1 fotografijo za osebni dokument, če boste naročili izdelavo študentske izkaznice.
Prav tako nam že ob oddaji vloge pošljejo podpisano kopijo EVŠ prijave (ni potebno, če gre za digitalni podpis - > v tem primeru jo mi natisnemo).
Kariera
Temeljni cilj programa je usposobiti študente za izvajanje nalog iz sledečih področij:
- poznavanje naravne in kulturne dediščine na podeželju in prizadevanje za njeno ohranitev - znanje oblikovanja turističnih produktov, ki ne ogrožajo okolja;
- korektno interpretiranje naravne in kulturne dediščine, glede na skupine obiskovalcev;
- načrtovanje in vodenje prostočasnih dejavnosti v naravi, ki so lahko adrenalinske ali bolj umirjene, družinske;
- ustrezne trenerske veščine, vodenje skupine pri različnih športnih aktivnostih in razumevanje dinamike skupine;
- razumevanje turizma in turistične industrije v Sloveniji ter značilnosti podeželja, in znanje glede na to ponuditi gostom prave dejavnosti;
- obvladovanje dela z gosti v adrenalinskem turizmu in turizmu doživetij ter znanje poskrbeti za njihovo varnost;
- upravljanje zavarovanih območij, načrtovanja dela, raziskovanja in analiziranja;
- razumevanje posebnosti različnih naravnih okolij: zaščitenih območij, divjine, ruralnih območij;
- poznavanje zgodovine in značilnosti prehrane, kuhinje in gastronomije v Sloveniji in širše;
- poznavanje zgodovine kmetijstva, različne načine kmetovanja, s poudarkom na ekološkem kmetovanju;
- razumevanje poti živil "od njive do odziva v telesu" in kaj vpliva na njihovo kakovost;
- poznavanje procesov v živilstvu in obratih ter zakonodajo v živilstvu;
- predstavitev živila in hrano na privlačen način v različnih medijih (ali različnim skupinam ljudi);
- poznavanje vpliva prehrane na človeka - tako v biološkem kot kulturnem smislu - znanje uporabe le-tega pri ponudbi kulinaričnih produktov;
- sestavljanje turističnih produktov v kulinaričnem turizmu.
*razen obveznih vaj.