Matura je poseben mejnik v življenju posameznika in velja za nekakšen »zrelostni« izpit, tudi za udeležence v izobraževanju odraslih. Na maturo se je potrebno skrbno pripraviti, ko pa odpišemo še zadnji izpit oziroma odgovorimo na zadnje vprašanje izpitne komisije, si lahko končno oddahnemo.

Verjetno se vsi strinjate, da si tudi vaši možgani zaslužijo malo počitka. Kljub temu, da se vam v tem trenutku zdi, da ne morete procesirati niti ene informacije več, pa je izredno pomembno, da svoje možgane »urite« tudi na dopustu. Možgani niso nič drugega kot mišica in tako kot naše telo potrebujejo telovadbo in gibanje. Kakovosten možganski fitnes si lahko zagotovite z različnimi zabavnimi pripomočki, kot so na primer križanke, igrice, kvizi in podobno, odlična vadba za možgane pa je tudi branje.

Tukaj je še nekaj praktičnih nasvetov, kako poskrbite, da ohranite vaše možgane budne:

  • Pišite! In to ne na mobilnem telefonu, ampak z roko. Pisanje zbistri misli in prebudi miselne procese.
  • Berite! Pa ne samo revije, ampak knjige, ki vam dajo misliti.
  • Zabavajte se inteligentno! Gledanje filmov, serij in oddaj, ki v vas prebudijo kreativno razmišljanje in povezovanje vsebine, je zagotovo dober in prijeten način za trening možganov.
  • Jejte zdravo hrano! Znano je, da lahko hrana spodbudi kritično mišljenje. V svojo prehrano vključite takšno hrano, npr. mandlje, ribe, avokado itd.
  • Sprehodite se! Pojdite na svež zrak in se sprehodite. Opazujte okolico in ljudi okrog sebe. Tako boste boljše razumeli ne le sebe in svoje miselne procese, temveč tudi druge.
  • Dovolj počivajte! Kratek dremež vas bo napolnil z energijo, povečala se bo vaša produktivnost in izboljšalo splošno počutje.

Trening možganov pa ni namenjen samo tistim, ki ste s šolanjem pri nas zaključili, ampak tudi tistim, ki se nam boste na izobraževanju pridružili tudi v naslednjem šolskem letu.

Več o naših programih najdete tukaj 👇

https://www.erudio.si/slovenscina/srednja-sola/erudio-srednja-sola