Ste vedeli, da lahko kot študent ali predavatelj na ERUDIO visokošolskem središču študirate, opravljate praktično usposabljanje ali predavate praktično po celi Evropi? ERUDIO visokošolsko središče je namreč že sedmo leto podpisnik ERASMUS listine, ki je podlaga za mednarodne izmenjave, ki jih financira Evropska unija. V teh letih smo sklenili 17 sporazumov z različnimi visokošolskimi zavodi iz 13 evropskih držav od Litve do Portugalske in Turčije. Od leta 2015 smo z namenom usposabljanja, raziskovanja in predavanja v tujini poslali že več kot 20 predavateljev in predavateljic. Študentke in študenti so se zaenkrat, priznamo, izkazali za manj korajžne, a trendi so vseeno pozitivni.

Naši študenti v tujini

Študentka Trajnostnega turizma Neža Tramte je trenutno na izmenjavi v Pragi, v Ljubljani pa smo letos gostili hrvaška študenta-praktikanta Dominika Ivkošića in Marka Pleše, ki sta na ERUDIO visokošolskem središču opravljala poletno praktično usposabljanje. Z izkušnjo sta bila tako zadovoljna, da sta se po povratku na Reko odločila za našo šolo posneti poseben video, v katerem bosta kot izkušena »ERASMUS-profesionalca« predstavila svoj pristop k izbiri najprimernejšega programa in institucije za izmenjavo. Snemanje je trenutno v polnem teku; končni izdelek bomo delili z vami v januarski izdaji ERUDIO novičk.

Ker pa je naš razpis za mobilnost študentov za letošnje leto še vedno odprt in ker imamo nekaj sredstev prihranjenih tudi za mobilnosti predavateljev, ne moremo brez namiga:

»Zakaj Erasmus?«

»Ker je to možnost za pridobivanje novih izkušenj, poznanstev in praktičnih veščin ter priložnost za spoznavanje novih kultur. In vse to financira Evropska unija,« pravi Dominik Ivkošić.

»Kaj ti je dala Erasmus izmenjava?«

»Razvoj. Osebni in strokovni razvoj. Prav tako mi je omogočila spoznati nove ljudi in skleniti nova prijateljstva, ki so se izkazala kot zelo pomembna za mojo prihodnost,« razmišlja Marko Pleše. 

Na ERUDIO visokošolskem središču smo ponosni, da smo del ERASMUS programa. Vsem študentom in predavateljem pa namigujemo: ERASMUS dogodivščina pri nas lahko postane tudi vaša.