POUK LIKOVNE UMETNOSTI

Pouk likovne umetnosti v 1. letniku gimnazije poleg umetnostne zgodovine vključuje tudi likovno snovanje. Skozi šolska leta so se tako dijaki 1. letnikov lahko preizkusili na različnih področjih.
Ker je glina »vez, ki veže človeka s človekom, s časom in z naravo«, smo se odločili za izvedbo delavnice keramike pod mentorstvom članice slovenskega Društva keramikov in lončarjev. Ustvarjalni proces dijakov je obsegal oblikovanje in barvanje, mentorica pa je dijakom priskočila na pomoč pri žganju njihovih izdelkov iz gline. Le-te smo nato razstavili v šolski avli.
lum razstava lum

Spet drugič so dijaki ustvarjali inicialke, majevski kodeks ali keltski rokopis.

 

lum dijaki
Vid Prostran, šolsko leto 2015/16

Podali pa so se tudi izven učilnice. V atriju Mestne hiše v Ljubljani so si ogledali razstavo Društva keramikov in lončarjev, kjer je dobra polovica avtorjev in avtoric v poklon častitljivemu jubileju 2000. obletnice nastanka Emone svoje delo oblikovno ali tematsko navezala na Emono in rimsko kulturo. Odšli so po sledeh baročne in Plečnikove Ljubljane, kjer so dijaki sami predstavljali dela iz omenjenih obdobij. Na lep sončen dan so se podali na šolsko dvorišče in skicirali šolo. Preizkusili pa so se tudi v fotografiranju naše prestolnice.

razstava lum

pripravila: Vanja Zidar Šmic