Študenti programov Velnes ter Gostinstvo in turizem so pod mentorstvom naših predavateljic, Tanje Bordon in Karin Kasesnik konec maja 2022 izkoristili prost sončen popoldan in se odpravili novemu znanju in izkušnjam naproti. Izvedli so strokovno ekskurzijo v ultimativni eko svet termalnih užitkov – Terme Snovik, kjer so jih navdušeno sprejeli direktorica Katarina Hribar, prokurist Ivan Hribar in animatorka Katarina Ilič.

Zakaj Terme Snovik?

Terme Snovik so najvišje ležeče slovenske terme in so primer dobre prakse prepleta velnesa v povezavi z naravo, trajnostnim turizmom in gostinstvom. To so področja po katerih tako domači kot tuji gosti vse bolj povprašujejo. Gostom tako nudijo storitve na temelju petih Kneippovih elementov zdravja, s katerimi spodbujajo zdrav in aktiven način življenja, skrb za okolje in dobro počutje gostov, krajanov in zaposlenih. V Termah Snovik dobro vedo kaj pomeni kvaliteta storitev – imajo številna priznanja ter certifikate. Prvi v Sloveniji so pridobili EkoMarjetico ISO 9001, saj se zavedajo, da brez trdnega sodelovanja z domačini ni dolgoročnega uspeha, zato jih tesno vključujejo v svoje delo. Kot že omenjeno, Terme delujejo po tradicionalnih načelih Kneippa, ki imajo na kamniškem območju kar dolgo tradicijo. Kamnik je bil namreč, poleg zdravilišča Sebastjana Kneippa v Nemčiji, najpomembnejša prestolnica kneippanja. Tedanje kopališče so obiskovali številni tuji gosti, obiskal jih je celo cesar Franc Jožef.

Kaj predstavlja 5 stebrov kneippanja?

  1. VODA (oblivi, kopeli, inhalacije, pitje vode),
  2. GIBANJE (vsaj pol ure aktivnosti, ki jo imamo radi na dan)
  3. PREHRANA (preprosta, sveža hrana, ki jo zbrani za mizo pojemo s svojimi najdražjimi),
  4. ZELIŠČA (ker za vsako bolezen raste zel, spoznajte in uporabljajte zelišča, če imate možnost, jih gojite kar doma),
  5. ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG (poiščite svoj notranji mir, naredite dihalne vaje, privoščite svojemu telesu masažo in sprostitev). 

In kaj so se naši študenti naučili?

  • v Termah so jim predstavili svoj koncept in aktivnosti ter odgovornost do okolja in kaj ta pomeni gostom,
  • predstavili so jim velneško ponudbo v naravi: kneippanje, bosonoge poti in programe,
  • razložili so kako skrbijo za duševni velnes svojih gostov z delavnicami joge, meditacije in sproščanja,
  • pojasnili so 5 stebrov Kneippanja ter
  • kako se povezujejo z okoljem: tako z lokalnimi kmeti, kjer kupujejo živila, in z okoliško naravo, ki je vir rednih aktivnosti za goste: pohodništvo, kolesarjenje, vodeni pohodi, degustacije na kmetijah,
  • prav tako so predstavili še ostalo bogato gostinsko in turistično ponudbo, kamor vključujejo načela Kneippa.

Pri tem so si ogledali tudi zunanji del Term (nasade zelišč), njihove apartmaje, izkusili so del bosonoge poti in vodeno meditacijo. Za uspešen zaključek pa ni manjkala niti pogostitev – prigrizek po Kneippovih načelih. 

Navdušenje nad obiskom oziroma strokovno ekskurzijo najbolje povzame kar izjava študentke: »Šola je po koronskem času zopet omogočila ekskurzijo. Obiskali smo Terme Snovik kjer so nam predstavili celoten koncept poslovanja in delček programa – Kneippanje. Predstavitev je bila zanimiva, poučna in zabavna. Sodelovanje z lokalnimi prebivalci, ki ga sami izvajajo, je redkost – le to se mi je zdelo najbolj zanimivo in pohvalno. Z veseljem so odgovorili na naša vprašanja in nas na koncu lepo pogostili. Sem hvaležna za to izkušnjo.« Tjaša Baliž, študentka 2. letnika programa Gostinstvo in turizem.

Študentje so na ekskurziji pridobili novo znanje, ki ga bodo v prihodnosti vsekakor dobro izkoristili in doživeli nepozabno izkušnjo, ki se je bodo spominjali z nasmeškom na obrazu. Mi pa smo dobili idejo kako bomo preživeli konec tedna, pa vi? 

Več o programih ERUDIO višje šole, si lahko preberete TUKAJ.