PULA = PULJ in PULJ = PULA

V četrtek, 28. 9. 2017, ob za marsikoga  zelo zgodnji jutranji uri smo se dijaki in učitelji ERUDIO zasebne gimnazije v okviru obveznih izbirnih vsebin odpeljali na ekskurzijo v Pulj. Mnogi so se spraševali, kje je Pulj. Presenetljivo malo ljudi ve, da je to slovensko poimenovanje za Pulo, največje mesto na skrajnem jugu Istrske županije na Hrvaškem.

ERUDIO raziskovanje v Puli.

MESTO Z DUŠO

Mesto ima dolgo tradicijo vinarstva, ribištva, tranzitne luke, ladjedelništva in turizma. Je administrativno središče Istre že od rimskih časov. Zanimivo je, da v mestu živi tudi nekaj več kot 500 Slovencev (po popisu iz l. 2011).

ERUDIO RAZISKOVALCI

V očarljivem mestu, prežetem s številnimi ostanki antične kulturne dediščine, so morali dijaki, razdeljeni v skupine, raziskati zgodovinsko ozadje treh mestnih znamenitosti, in sicer Arene, foruma in Slavoloka Sergijevcev (t. i. Zlatih vrat). Vsaka skupina je morala posneti še kratek reklamni film v tujem jeziku in poiskati povezavo med Puljem in slovenskim pisateljem, dramatikom, pesnikom, esejistom Ivanom Cankarjem.

JESENSKI PLAVALNI POSKUSI

Drugi del ekskurzije smo nadaljevali na polotoku Verudela, turistični coni mesta, kjer se nahajajo številne plaže, hoteli, apartmaji in sprehajalne poti. Po tritedenskem deževnem vremenu so bili topli sončni žarki več kot dobrodošli, nekaj dijakov so celo prepričali za skok v še vedno dovolj toplo morje.

 

 

Uživali pa niso le dijaki – po nasmeških na priloženi fotografiji sodeč so krasen dan preživele tudi profesorice in profesor.

Pula je očarala tudi naše profesorice 🙂

KO ZBOLIJO ŽELVE …

Ogledali smo si tudi akvarij, ki se nahaja v 130 let stari avstro-ogrski trdnjavi in v katerem smo lahko videli 100 vrst rib severnega in južnega Jadrana, 50 vrst rib tropskih morskih in sladkih voda, kakor tudi ribe hrvaških rek in jezer. V akvariju je tudi center za rehabilitacijo poškodovanih morskih želv, ki veljajo trenutno za eno najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu.

V poznih popoldanskih urah smo se utrujeni in bogati za nova spoznanja odpeljali proti domu, kamor smo (na srečo brez čakanja na hrvaško-slovenski meji) prispeli v večernih urah.

Pripravila: Vanja Zidar Šmic, prof. zgodovine na ERUDIO Zasebni gimnaziji.