Kako (pre)živeti trenutek, ko s težavo dojamemo, da je našla tudi nas? Bolezen, ki nam življenje postavi na glavo, lahko prinese tudi novo jutro in nam pokaže pot do nas samih.

Kako se spopasti z boleznijo in jo pustiti za sabo? V pomoč so nam lahko besede, ki so se zapisale sodelavki, zmagovalki v težki življenjski preizkušnji, in navdihujoči prijateljici.

POVEZOVALNI OKTOBER

Roza. Kaj vse mi pade na misel ob tej besedi?! Ravno rojena deklica, moja najljubša vrtnica, barva, ki popestri moj stas … tudi nebo se lesketa v tej barvi … In – mesec oktober.

Ta združuje vse nas, ki smo izkušnjo s to boleznijo imeli, in vse tiste, ki so zaradi nas ozaveščeni. Pa tudi vse tiste, ki nam v tej izkušnji stojijo ob strani.

RAK – SOVRAŽNIK ALI …?

O raku  vedno razmišljamo kot o sovražniku, saj nenazadnje zares vzame preveč življenj. Pa vendar se mi sama po sebi postavljajo vprašanja. Koliko vas/nas ve, da je ozdravljiv, če ga odkrijejo dovolj zgodaj? Koliko vas/nas ve, da je zgodnje odkrivanje odvisno od nas samih? Koliko vas/nas ve, da je 10-letno preživetje bolnic kar 80 %? Koliko izmed vas/nas ve, da imamo številna zdravila, ki uspešno zavirajo bolezen, tudi ko je že napredovala?

DOVOLI SI … PREPROSTO ŽIVETI! 

Seveda se ti, ko sam zboliš,  zdi, da se je svet zrušil nate. In pred tabo se zavrti življenje – in misel na smrt je neizbežna.  Takšna miselnost je obremenjujoča. Naučiti se moraš preprosto živeti in se soočati z diagnozo. Ko ti to uspe, je naslednji pomemben korak: ne pozabiti živeti.

ZASTAVI SI CILJE!

Naj se vse ne vrti okoli bolezni, ne si dovoliti, da so misli prežete s pesimizmom in, nenazadnje, s smrtjo! Na to, kako se bodo stvari razvile, vpliva nešteto dejavnikov. Prepričana sem, da je naš um eden izmed njih. Tako mi je moj kirurg onkolog nekoč rekel: “Imeti moraš cilje!”

Medicina je naredila pomembne premike v smeri boljše ozdravitve raka dojke, pa tudi v smeri podaljšanja preživetja bolnic. Vendar je informiranost vsake posameznice zares pomembna in lahko znatno vpliva na sam potek dogodkov.

SPRAŠUJTE, BERITE, POSLUŠAJTE SVOJO NOTRANJO INTUICIJO!

Vodi nas nekakšna notranja intuicija, ki je mene peljala do genetskega testiranja, do preventivnih pregledov in vse do Onkološkega inštituta.  Naj vas torej ne bo sram spraševati! Preberite vse, kar vas zanima, in ne se le prepustiti toku dogodkov. To je vaše najmočnejše orožje. Medicina pa vam bo stala ob strani z vsem, kar zmore in zna.

ONKOLOŠKI INŠTITUT – TVOJ PRIJATELJ

Onkološki inštitut se tako spremeni v tvoje pribežališče, poln je čudovitih zdravnikov in medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, ki so tam zate. In ti pomagajo narisati nasmeh na obrazu in najti pot do sebe. To ni hiša strahov. To je naš drugi dom.

UM, KI ZDRAVI

Ko vse to razčistiš, ko se sprijazniš in si preprosto ne dovoliš pomilovanja, ko se ne označiš kot ubog in onemogel, potem je vse lažje. Naš um res lahko dela čudeže.

SVET JE ROŽNAT – ZATE IN ZAME!

Roza je moja barva. Naj postane tudi TVOJA! Tudi z rakom dojke je svet lahko rožnat in življenje se lahko vrne v svoje ustaljene tirnice. Pomembno pa je, da ostanemo zvesti samemu sebi in ne pozabimo, kako pomembni smo.

 

Zapisala: Nataša Muršec, profesorica slovenščine na ERUDIO Zasebni gimnaziji.