V zgodnjih jutranjih urah smo se v petek, 13. oktobra, zaspani, vendar polni pričakovanj, odpravili na Dunaj. Po večurni vožnji smo prispeli v čudovito mesto, kjer je na vsakem koraku čutiti vpliv Habsburške monarhije.

OBISK SISI na Schönbrunnu

Najprej smo se odpravili v njihovo letno rezidenco Schönbrunn. Ogledali smo si muzej kočij znamenite cesarice Elizabete, ki jo bolj poznamo pod imenom Sisi. V Schönbrunnu smo se sprehodili po veličastnih Habsburških sobanah in vrtovih, kjer smo izvedeli veliko zanimivih podrobnosti o življenju monarhov.

Najbolj zanimiva in tragična zgodba je zagotovo zgodba cesarice Sisi, ki je svoje življenje preživela v, kot jo je sama imenovala, »zlati kletki«.

STRAH IN TREPET zabaviščnega parka Prater

Nato smo se odpravili v zabaviščni park Prater. Na poti do tja smo imeli možnost videti še Cankarjevo spominsko ploščo, Klinkowstroemov zavod,  kjer se je šolal Prešeren, Plečnikovo cerkev sv. Duha in Novo univerzo.

V Praterju so dijaki na različnih napravah preizkušali svoje živčke in želodčke. Po napornem dnevu  smo se izmučeni odpravili v hotel. 

SPREHOD SKOZI MESTO = SPREHOD SKOZI ZGODOVINO

Naslednji dan smo si ogledali Naravoslovni muzej, ki je izredno zanimiv in poučen. Na večurnem sprehodu po Dunaju smo videli tudi Belvedere, cerkev svetega Štefana, Karlovo cerkev in druge znamenitosti. Seveda pa smo si vzeli čas tudi za kosilo in težko pričakovano  nakupovanje po dunajskih ulicah 🙂

HUNDERTWASSER – naša končna postaja

Vsaka prijetna stvar se enkrat konča in tako se je končal tudi naša strokovna ekskurzija na Dunaj. V sončnem dnevu smo se v nedeljo počasi odpravili proti domu. Na poti domov smo se ustavili še v izredno zanimivi in nenavadni Hundertwasserjevi hiši, nato pa smo nadaljevali vožnjo proti Ljubljani.

Tanja Lindič, profesorica angleščine na ERUDIO Zasebni gimnaziji.