V nedeljo, 6. maja zgodaj zjutraj, smo se, zaspane, a polne pričakovanj, z avtom odpravile proti zagrebškemu letališču. Od tam smo letele do Beograda in nato v Sofijo, glavno mesto Bolgarije, kjer so nas že nestrpno čakali Italijani iz Neaplja. Delili smo si minibus do naše končne destinacije, Burgasa ob Črnem morju.

Že po nekaj kilometrih se je naš bolgarski busek sredi vožnje ustavil, vendar smo ga uspeli oživiti. Vožnja se nam je neskončno vlekla. Peljale smo se po ravni cesti med polji in njivami, ki jim ni bilo videti konca. V poznih večernih urah smo po skoraj šestih urah vožnje izmučeni in lačni prispeli do hotela Aqua. Hitro smo se namestile v sobe, povečerjale in utonile v sen.

PONEDELJEK, 7. MAJ 2018

Pri zajtrku smo spoznale dijake in učitelje iz Romunije, Španije, Poljske in kasneje še iz Nemčije. Srečanje smo pričeli v casinoju Sea Garden, kjer so nas pričakali in toplo sprejeli Bolgari. Najprej smo se vsi udeleženci predstavil, nato pa izvedeli še nekaj zanimivosti o Bolgariji. S pomočjo ur Poolar Loop smo pregledali dosedanje rezultate projekta Walk the Healthy Walk. Po obveznem fotografiranju smo si ogledali razstavo rož, nato pa kosili v bolgarski restavraciji ob morju.

Popoldne smo preživeli na plaži ob igranju športnih iger, zvečer pa smo se neformalno družili v središču mesta.

TOREK, 8. MAJ 2018

Program smo začeli v Mladinskem kulturnem domu. Po kratkem uvodu smo odšli v bližnji park, kjer smo Nemci, Slovenci in Romuni predstavili svoje treninge. Nemci so nam predstavili igro, podobno med dvema ognjema, v kateri smo uživali vsi udeleženci srečanja. Zatem smo skupaj s prof. Baraga vodile trening priprav na zimske športe. Dijake smo vidno utrudile, a tudi navdušile. Po kosilu so nas Romunke popeljale v svet gimnastike, za njimi pa so nam Poljaki pokazali videoposnetek vaj za atletiko. Zaradi pomanjkanja rekvizitov vaj nismo izvedli.

Po vseh treningih so nekateri zaplavali v še vedno mrzlem morju, ostale pa nas je ohladil dež.

SREDA, 9. MAJ 2018

Po deževni noči smo se dobili v blatnem parku, kjer so nas Bolgari naučili tradicionalne plese in tudi Thai Chi. Pri dejavnostih smo si merili tudi srčni utrip. Pred kosilom pa smo ponovno uživali na plaži, v odbojki in ostalih športnih igrah. Po kosilu nas je avtobus odpeljal v nekdanjo antično naselbino, današnji Nesebar.

Ker je to prijetno, turistično mestece, smo se tudi sami tako vedli in uživali v kavarnicah in trgovinah. Ob odhodu iz mesta naj bi obiskali tudi znano “žurersko” letovišče Sunny beach, ki se je v našem primeru izkazalo za »thunder« beach.

ČETRTEK, 10. MAJ 2018

Zjutraj smo se dogovorili v pristanišču in se vkrcali na ladjico ter odpeljali na bližnji otok Svete Anastasije, zaveznice kristjanov in po krivem obsojenih zapornikov.

V pristanišču nas je počakal avtobus, ki nas je odpeljal v še eno turistično mesto, Sostopol. Dejavnosti so bile podobne kot prejšnji dan (uživanje in nakupovanje), nekateri so jim dodali še plavanje.

PETEK, 11. MAJ 2018

Zadnji dan smo se dogovorili o naslednjem srečanju v Sloveniji, opravili evalvacijo in si razdelili naloge za naslednja srečanja. Poslovili smo se od dijakov in profesorjev iz ostalih držav, si izmenjali podatke in se zahvalili za vse lepe spomine. Sledilo je že doživeto dolgo popotovanje z minibusom do Sofije in dva leta do Zagreba. Zvečer smo prispele v Ljubljano, polne lepih spominov.

LJUBO DOMA …

Doma je vse kot je bilo, ko smo odšle, me pa smo se malo spremenile. Bogatejše smo za nekaj izkušenj in novih prijateljstev, za katera upamo, da se bodo ohranila.

Poročilo pripravile: Tara, Zala, Maja (dijakinje ERUDIO Zasebne gimnazije), in profesorici Irena in Tanja.