Čeprav je april tisti mesec, ki nam vsako leto ponagaja z vremenom, se muhasto vreme letos drži meseca maja. Nestanovitno, spremenljivo vreme s stalnimi nihanji temperature pa velikokrat negativno vpliva na naše zdravje. Poleg raznih s pomladjo povezanih alergij nam lahko ponagajajo tudi dihala. Pri tem si lahko pomagamo z domačimi zdravili, od katerih je med najbolj znanimi sirup iz smrekovih vršičkov.

Sirup iz smrekovih vršičkov

Če se bomo potrudili, bomo v malo višjih nadmorskih legah vse tja do junija še vedno lahko nabrali sveže smrekove poganjke (vršičke oz. poganjke je sicer najbolje nabirati spomladi, posmukati je potrebno le mlade konce smrekovih vej).

Smrekovi vršički veljajo za eno najboljših naravnih zdravil za zdravljenje prehlada in kašlja, razkuževanje dihalnih poti, pospeševanje prekrvitve sluznice dihalnih poti, njeno krepitev, obnavljanje in varovanje.

Zaradi značilnega vonja po smoli in balzamu lahko vršičke uporabimo tudi za zunanjo uporabo kot aromaterapijo pri razvajanju v osvežilni kopeli. Postopek je nadvse preprost, saj kopeli dodamo nekaj smrekovih vršičkov (dodamo lahko tudi nekaj kapljic eteričnih smrekovih pripravkov). Takšna kopel ne bo le odprla vaših dihalnih poti, temveč bo hkrati pospešila krvni obtok, celjenje ran in poskrbela za čiščenje celotnega organizma.

Vsekakor pa kot za vsa zdravila velja tudi pri smrekovih vršičkih tako pri uporabi sirupa kot kopeli previdnost zlasti pri ljudeh z občutljivo kožo, povišano telesno temperaturo, astmo, s težavami s srcem, z oslovskim kašljem ipd.

Priprava sirupa 1.

Potrebujemo:

  • mlade smrekove vršičke in
  • sladkor.

Nabrane smrekove vršičke po plasteh (izmenjujemo plasti vršičkov in plasti sladkorja) do vrha nadevamo v steklen kozarec, ki ga postavimo na sonce. Pustimo 40 dni, da se sladkor raztopi. Ko je sladkor povsem raztopljen, sirup precedimo v kozarce.

Zaprte kozarce hranimo v hladnem in temnem prostoru. Če sirup zmešamo z vodo, ga lahko uporabimo tudi kot sok ali namesto medu za sladkanje čaja.

Priprava sirupa 2.

Potrebujemo:

  • liter vode,
  • 20 dag smrekovih vršičkov,
  • 1 kg rjavega sladkorja.

Vršičke stresemo v posodo in jih prelijemo z vodo. Vse skupaj postavimo na ogenj. Ko voda zavre, kuhamo še približno 10 minut. Smrekov sok nato precedimo in vanj vmešamo sladkor. Nato ponovno postavimo na ogenj in kuhamo še 20 minut na zmernem ognju. Še vroči sok nalijemo v steklene kozarce, ki jih takoj zapremo. Hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Sirup vsebuje tudi veliko C-vitamina in tako poskrbi tudi za poživitev telesa in duha.

Vesna Švab, profesorica biologije in kemije na ERUDIO zasebni gimnaziji.