ROLANJE POZITIVNO VPLIVA NA TELESNO DRŽO

Rolanje je aerobna vadba, ki krepi srčno-žilni sistem in pospešuje cirkulacijo krvi. Je prijetna zvrst rekreacije, ki pozitivno vpliva na telesno držo in s katero vadeči utrjujejo mišice nog, zadnjice, trebuha in hrbta. Ta vrsta rekreacije je primerna tako za otroke kot tudi za odrasle.

PRVI KORAKI ROLANJA ŽE PRI DVEH LETIH

Primerna starost za usvajanje prvih elementov rolanja je od 2. do 3. leta. Pri 5. in 6. letih so otroci sposobni hitrega napredka in usvojitve osnovnih tehnik rolanja.

Preden se podamo na rolerske poti, moramo obvezno preveriti našo opremo, ki naj bo primerno velika in v dobrem stanju. Rolerji morajo biti enaki številki čevljev (ali največ 1 št. večji). Zaščitno opremo sestavljajo čelada primerne velikosti in ščitniki za dlani, komolce ter kolena.

 

ZAČNITE NA TRAVI

Pozorni bodite na izbiro podlage. Z učenjem začnite na travi, kjer se v rolerjih najprej dobro ogrejte (raztezne vaje), potem pa se nekaj časa le “sprehajajte” po travi, da se navadite na novo opremo. Že na travi se naučite ustrezno padati (padamo naprej na kolena, komolce ter nato na dlani) in se naučite pobirati (najprej pokleknemo na eno nogo, se nanjo opremo z rokami in se postavimo na obe nogi). Ko smo dovolj gotovi v svoje znanje, lahko počasi stopimo na asfaltne površine. Začnite na parkirišču ali igrišču, ko pa ste prepričani v svoje znanje zaviranja oziroma ustavljanja, se lahko podate tudi na prometne poti.

ZABAVA IN REKREACIJA ZA CELO DRUŽINO

Rolanje naj bo zabava in rekreacija za vso družino. Otroci bodo navdušeni, še posebej, če bodo to počeli skupaj z vami. Bodite jim zgled z varnim načinom vožnje in uporabo zaščitne opreme.

Če niste prepričani v svoje znanje rolanja, obstaja veliko različnih organizacij, ki nudijo tečaje za različne stopnje predznanja. Na tečajih učenje poteka pod strokovnim vodstvom, zaradi skupinskega dela in različnih iger pa učenci hitreje usvajajo prve korake rolanja. Učenje z igro je vedno lažje in bolj zabavno.

POMOČ PRI RAZVOJU OTROKOVIH MOTORIČNIH SPOSOBNOSTI

Ne pozabite – otroci z rolanjem pridobijo specifične motorične izkušnje, saj ima tovrstna vadba ugoden vpliv na njihovo motoriko.

Zapisala: Tanja Holcar, mag. prof. pred. vzg., Zasebni vrtec Sonček, Kamnik