Sestavine:

Za 2 osebi potrebujemo:

  • 2 mali kolerabi (300 g) – lahko nadzemna ali podzemna,
  • 250 g moknatega krompirja,
  • sol,
  • poper,
  • 2 ribja fileja (vsak po 150 g) – raje riba nevtralnega okusa – npr. skuša, tudi oslič (kar dobite v ribarnici -naj bo sveža, ne zamrznjena),
  • 2 žlici repičnega olja,
  • 1 limona iz ekološke pridelave,
  • zelenjavna juha.
Priprava:

Čas priprave: približno 40 minut.

  1. Kolerabo operemo, očistimo in naribamo na zelo tanke rezine (ne trakce!). Krompir operimo, olupimo, grobo nastrgajmo (a drobno) in malo posolimo.
  2. Ribje fileje oplaknemo s hladno vodo, popivnamo do suhega in začinimo s soljo in poprom. Krompir rahlo ožamemo.
  3. V ponvi s premazom proti sprijemanju segrejemo 1 ½ žlice olja. Oblikujemo 2 tanka krompirjeva  piškota v velikosti filejev in ju damo v ponev, ki jo pokrijemo, saj se bo krompir sicer prismodil. Nanju položimo ribja fileja in vse skupaj pečemo 15 minut na šibkem ognju, da krompirjeva skorja zlato porjavi in je riba kuhana.
  4. V ponvi s premazom proti sprijemanju segrejemo ½ žlice olja. Nanj stresemo rezine kolerabe, jih malo solimo in 10-15 minut dušimo na srednjem ognju. Mešamo, da se ne prime, dolijemo malo vode, če je potrebno.
  5. Limono operemo, popivnamo do suhega in tanko naribamo lupino. Razpolovimo jo in iz ene polovice iztisnemo sok.
  6. Kolerabi dodamo zelenjavno juho in limonino lupino, jo pokrijemo in dušimo 4 minute, da ostane čvrsta. Kolerabo izboljšamo z limoninim sokom, soljo in poprom.
  7. Ribje fileje položite na krožnik s krompirjevo skorjo navzgor, ob tem pa postrezite kolerabo.  

Kolerabe nismo vajeni v taki kombinaciji, a je zelo okusna. Poleg tega je to sezonska jed in vsebuje največ hranil. Obrok je lahek, zelo enostaven za pripravo in okusi  se zelo lepo prepletajo.

Tanja Bordon, univ. dipl. inž. zootehnike, spec. klin. dietetike, višješolska predavateljica na programih gostinstvo in turizem, velnes in kozmetika.