Matura je pred vrati. Prvi del mature – esej, so dijaki pisali že v prejšnjem tednu, zdaj pa se je potrebno pripraviti še na ostale predmete.

Priprave na maturo so definitivno velik zalogaj, saj je potrebno predelati snov vseh štirih let. Zato ne odlašajte in začnite s pripravami že danes.

Preberite si nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali na vaši poti do uspešno opravljene mature.

  • Pozanimajte se o pomembnih datumih in snovi, ki jo je potrebno predelati.

Z esejem ste že opravili, zato naj bo fokus usmerjen v ostale predmete, ki vas čakajo v naslednjih dneh. Na koledarju si označite pomembne datume, lahko jih pobarvate, podčrtate ali obkrožite, karkoli vam najbolj odgovarja, predvsem pa se pozanimajte o snovi, ki jo morate znati do takrat.

  • Naredite si organizacijski plan.

Dober načrt in organizacija sta ključna pri pripravah na maturo, saj se boste na tak način lažje in strukturirano lotili učenja. Z dobrim načrtom bodo priprave na maturo veliko manj stresne. Premislite, kaj vse se morate naučiti, razdelite si snov na posamezne manjše dele in si določite roke, do katerih morate predelati določeno snov. Bistvenega pomena je torej disciplinirano in sistematično učenje, saj je snovi res zelo veliko, zato je pomembno, da vam ne bo na koncu zmanjkalo časa.

  • Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

Do sedaj je verjetno že vsem jasno, da matura zahteva kar veliko truda in učenja, predvsem pa veliko ponavljanja in vaje. Naučeno snov je treba utrditi, to pa najlažje naredimo s ponavljanjem in utrjevanjem snovi. V veliko pomoč so vam lahko tudi maturitetne pole iz prejšnjih let. Vsako snov večkrat preberite, saj boste le na tak način ugotovili, na katerem področju ste šibki in katero snov bi bilo smotrno prebrati večkrat.

  • Motivacija je bistvenega pomena.

Omejitev vpisa na fakulteto je lahko stresna, lahko pa je tudi odlična motivacija, da se potrudite na maturi doseči čim več točk, ki vam bodo pomagale do vpisa na željeno fakulteto. Tudi če izbrana fakulteta nima točkovne omejitve vpisa, se vam v vsakem primeru splača potruditi z učenjem, saj je matura kljub temu kar velik zalogaj. Motivacija je lahko torej vpis na željeno fakulteto ali pa karkoli drugega, kar vam bo prineslo dodatni elan in večjo željo po čim bolje opravljeni maturi.

Še čisto malo vas loči do naslednje stopničke na poti vašega izobraževanja.

Že veste, kam vas bo pot peljala naprej? Na ERUDIO vam ponujamo ogromno izbire nadaljevanja izobraževanja, zato vas vabimo, da si pogledate naše programe višje in visoke šole.

Več informacij o programih 👉 ERUDIO višja šola in ERUDIO visoka šola.